viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.05.23 @ 19:08
OGLAS

Prvog dana boravka u Lourdesu, 11. svibnja, hodočasnici 63. međunarodnog vojnog hodočašća slavili su svetu misu pred Špiljom ukazanja.

Misno slavlje predvodio je vojni biskup iz Hrvatske mons. Jure Bogdan uz koncelebraciju vrhbosanskog nadbiskupa metropolite i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, generalnog vikara Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj mons. Marka Mede i još 16 svećenika.

OGLAS

Na sv. misi sudjelovalo je i službeno izaslanstvo BiH: zamjenik ministra obrane u BiH Slaven Galić, general-bojnik Ivica Jerkić, savjetnica zamjenika ministra Marina Alilović i zapovjednik postroja Oružanih snaga BiH brigadir Josip Mlakić.

OGLAS

U prigodnoj propovijedi mons. Bogdan osvrnuo se na naviješteno evanđelje i Isusovo ohrabrenje: “ne bojte se”. Objasnio je kako su žene na grob otišle potištene i razočarane, sa svojim strahovima, ali se uskoro taj tužni odlazak na grob transformira i završava povratkom ispunjenim radošću u hitnji da se taj susret i poruka prenese dugima.

OGLAS

“Grob je prazan, Isus je živ. Praznina je ispunjena životom, smrt više nema posljednju riječ. Gospodin nas susreće i hrabri, poručuje nam svima – ne bojte se. I mi u našem životu često smo u situaciji ovih dviju žena – i tužni i razočarani. Teško nam je i život nas sa svih strana pritišće svojim tegobama i izazovima te često odlazimo na mjesta našeg tugovanja, jer smo ljudi i sve nas tragično duboko dira. Ali, na tom našem putovanju prilazi nam Gospodin uskrsli i, kao ženama, poručuje ‘ne bojte se’. On je živ, on je s nama, tješi nas i hrabri. Tješi nas onom utjehom kojom nas može utješiti samo Bog”, kazao je propovjednik dodajući kako tu utjehu Crkva danas svima prenosi i kako nas tim Isusovim pozdravom tješi.

Osvrnuo se zatim na mjesto na kojem se nalaze govoreći kako je ta špilja “milosni izvor utjehe i ohrabrenja koje Bog ovdje obilato izlijeva na rijeke onih koji ponovno dolaze Bogu se utjecati”.

“Bezgrješna Djevica poznaje, prima i svome Sinu posreduje naše želje i naše nakane. Ona je onaj grad Božji u kojemu pravednost prebiva. Ovdje se okupljaju mnoštva da dožive da je Bog živ, s nama i da nismo zaboravljeni”, kazao je mons. Bogdan zaključujući kako je Lourdes mjesto gdje se “brišu suze s naših očiju”.Nakon misnoga slavlja, uslijedilo je zajedničko fotografiranje, te pobožnost Križnoga puta koju su predvodili mons. Bogdan i mons. Vukšić.

Križni putNa 14. postaji Križnoga puta vrhbosanski nadbiskup uputio je govor o ponovnom Isusovom razapinjanju. Kazao je kako nema više Pilata, ni Heroda ni naroda koje je Kristova muka okupila, ali kako proces protiv Isusa nije završio te i danas traje.”Svaki progon, nasilje i osuda, svako oduzimanje života, svrstavanje na stranu zla, svaka izdaja obećanja svećeničkih, bračnih, ljudskih i svakih drugih jest dio procesa koji se i danas vodi protiv Isusa. I danas netko negdje ubija nevine ljude, a ‘što god i najmanjem od mojih ste učinili, meni ste učinili’, kazao je Isus. Gdje se god danas nekome nepravedno sudi ili mu se oduzima život, tamo se nepravedno sudi Isusu samome i njemu se oduzima život”, objasnio je mons. Vukšić dodajući kako vjernici trebaju biti oni koji će pomoći tim ljudima nositi svoj križ ili, ako je moguće, osloboditi se svakog oblika “nepotrebno nametnutog križa”.

“To je naša zadaća, to je 15. križ, to je naš budući hod zajedno s Isusom i naše obećanje, zavjet, da u vjeri želimo zajedno s njime uskrsnuti”, zaključio je vrhbosanski nadbiskup. Nakon pobožnosti Križnoga puta, uslijedilo je paljenje bh. i hrvatske svijeće i to uz klape Sv. Juraj i Sv. Mihovil.Inače, ovo je treći dan 22. vojnog hodočašća katolika Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH u Lourdes koje će trajati devet dana, odnosno do 16. svibnja.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM