viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.12.23 @ 18:54
OGLAS

Stojeći pored jaslica, kaže fra Marko Kepić, očekivali bismo odgovore na sva pitanja i probleme koje iznosimo.

U svih pet zeničkih župa večeras će se točno u ponoć služiti misa polnoćka u čast dolaska Božića, koji se ove godine obilježava u sklopu 800. godišnjice osnivanja franjevačkog reda – izjavio je Feni župnik crkve Sveti Ilija fra Marko Kepić.

OGLAS

On će večeras i predvoditi polnoćku u toj crkvi, za koju očekuje da će kao i proteklih godina, biti puna jer na polnoćku u tom gradu, kako bi osjetili dio mističnosti ovog blagdana, dolaze i ljudi koji nisu katolici.

OGLAS

-Što se tiče Božića, ove godine naš franjevački red obilježava 800 godina od jednog događaja u mjestu Greccio. Sveti Franjo je 1223. godine htio s tim, priprostim i prejednostavnim stanovnicima, napraviti prve jaslice. Znači, Božić kakav mi danas poznajemo – da pravimo jaslice i da ovo sve pripremamo, to je pokrenuo Sveti Franjo. Zato je ova godina za naš franjevački red i jubilarna godina – istaknuo je fra Marko Kepić.

OGLAS

Kada se govori o svetom Franji, dodaje da je to bio čovjek koji je imao svoje snove, želje, potrebu za slobodom…

– Ne zaboravimo, bio je bogataški sin i onda on pravi jedan iskorak. Hoće jednu konkretnu duhovnost. Zato je u toj duhovnosti došlo do toga da hoće da doživi jednostavnost, siromaštvo…Da doživi sav taj događaj u svoj svojoj jednostavnosti – da među nas dolazi netko tko je malen, tko je nemoćan kao dijete i da postoje vrednote za koje ne treba moć. Za koje ne treba sila i koje su uvijek žive – podvukao je fra Marko Kepić.

Ono što je u toj Franjinoj konkretnosti važno, kako ističe, jeste to što on hoće “da se dogodi to prisutnjenje, jer za njega to nije apstraktna stvar”.

-Do Franje je to bilo slavljenje Božića, ali Franjo pravi jaslice. Sada mi možemo reći nastalo je bezbroj velikih djela, koje se čuvaju u galerijama, crkvama…Nastalo je i puno stvari koje su dirigirane komercijalnošću i bezbroj kiča, to je jedna istina – kaže on.   

Poručuje da, s obzirom na događaje o kojima promišljamo i kojima smo opterećeni – ratovi i problemi svakodnevnice, “možda svaki Božić u nama pravi i jednu reviziju”.

– Svaki put možemo reći da je svijet prematerijalan, da se razduhovio, da je sve to pretjelesno…Da imamo i bezbroj potvrda loših posljedica toga. S druge strane, možemo se pitati o svim idejama koje nastaju, o svim vrednotama, o razvoju duha…ako se one ne utjelove. To je zasigurno Franjo na svoj način propitivao i on je jedanput vidio – to je konkretno, ja sam doživio slobodu, jednostavnost, siromaštvo… – naglašava fra Marko Kepić.

Stojeći pored jaslica, kaže, očekivali bismo odgovore na sva pitanja i probleme koje iznosimo.

-Božić vidim kao jednu nadu, jedno svjetlo, jednu snagu i uvijek vjerujem da je mir najnormalnije stanje. Jednostavno, to bi trebalo biti i zadnja stvar, ali smo svjesni da nekada čovječanstvo silazi ispod svake ljestvice i da ide negdje duboko. Zato ovaj Božić, ako se ne poveže s dubokom konkretnošću, možda s pitanjem za svakoga od nas ‘šta ja utjelovjeljujem’, on može postati jedna bajka. A ovdje se doslovno, radi o životu – poručio je.

Fra Marko Kepić zaključuje kako vjeruje u dobrotu, u vrednotu “malih ljudi”, koji će živjeti i pobijediti sve najgore i najlošije.

Zenički su katolici brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama upotpunili svečarski ambijent u ovogodišnja tri tjedna Adventa, ali i obišli stare, nemoćne i bolesne u njihovim domovima te s njima podijelili radost Božića.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM