viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.05.23 @ 10:58
OGLAS

Nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, u popodnevnim satima u nedjelju Dobrog Pastira, predvodio je misno slavlje i blagoslovio, u mjestu Šenkovići pokraj Novog Travnika, novu filijalnu crkvu u čast sv. Roka, na teritoriju novotravničke župe Uzašašća Gospodinova. Prije svete mise okupljeni vjernici sudjelovali su u prigodnoj pobožnosti u čast sv. Roka. Također, prije početka mise nadbiskup Vukšić je poškropio zidove nove crkve, te je prije euharistijske službe blagoslovio novi oltar. U prigodnoj propovijedi nadbiskup Tomo je kazao kako je od samoga početka među kršćanima postojao običaj da se okupljaju u nekim prostorima na molitvu, zahvalu i na sakramentalna slavlja.

OGLAS

”Već u prvim danima nakon Isusova uskrsnuća Sveto Pismo bilježi da su apostoli zajedno s Majkom Božjom bili okupljeni na molitvu”, rekao je nadbiskup Vukšić te dodao da u najranijim spisima rane Crkve stoji da se okupljaju u manjim zajednicama, tada još uvijek po privatnim kućama i prostorima jer onoga, što će kasnije biti nazvano crkvama, još nije bilo. ”Dugo je bio običaj da se kršćani okupljaju na takav skroman način i da, iako u skromnim uvjetima, u svečanom obliku nastavljaju slaviti Isusove sakramente”, rekao je vrhbosanski nadbiskup te dodao da, nakon što su to vlasti dopustile kršćanima počinje izgradnja velebnih ili manje velebnih prostora – crkava, katedrala, hramova u kojima su se kršćani okupljali na slavljenje već postojeće tradicije u skromnim uvjetima. “Ono što je obilježava od samih početaka do dana današnjega kršćanska okupljanja u običnim obiteljskim ili drugim uvjetima – i bez velebnih prostora i bez katedrala, u slavlju sakramenata gdje god se oni na dostojan način obavljaju, Krist je prisutan, Krist je blagoslov, Krist je onaj koji po toj sakramentalnoj prisutnosti i našem vjerničkom pristajanju čini da svatko od nas bude hram Božji, hram Duha Svetoga”, istaknuo je nadbiskup Vukšić. Po njegovim riječima, pretpostavka Božje prisutnosti u ljudima jest” naš pristanak da dozvolimo Kristu Gospodinu da se stvarno nađe u nama”.

Nadbiskup Vukšić je naveo kako je svrha svih ovih zdanja i svih crkava ”naše obraćenje i naše posvećenje”. ”Mi ove zidove i ovaj prostor blagoslivljamo zato da postanu blagoslov nama”, poručio je nadbiskup Vukšić. ”Ali još prije toga i još važnije od toga jest da mi, svatko od nas bude mala crkva Božja, mali hram Duha Svetoga, mali hram Presvetoga Trojstva, blagoslov sebi samom i blagoslov svim ljudima koje susrećemo”, pojasnio je nadbiskup Vukšić dodajući da svrha blagoslova nove crkve i novog oltara jest da srce i savjest vjernika budu pozlaćeni kalež, mjesto boravka Boga u njima, a njihova savjest crkva, javila je KTA.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM