viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.05.24 @ 08:15
OGLAS

U nedjelju je pred stručnim povjerenstvom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Vitežanin Salih Bešo stekao zvanje hafiz Kur’ana. U periodu od 22.4.2024. do 6.5.2024. Salih je učio pred članovima ovog povjerenstva te postao prva osoba iz Kruščice koja je u ovom uspjela.

Salih Bešo sin je roditelja Nijaza i Salihe, rođen 12.12.1997. godine u Travniku. Završio je osnovnu školu u Kruščici, a srednju u Travniku, smjer Elektrotehničar računarstva i informatike. Dvije godine je obnašao funkciju blagajnika džemata u Kruščici, koju je napustio u toku mjeseca ramazana kako bi se posvetio ovom poduhvatu.

OGLAS

Inače, Hafiz je pojam koji muslimani koriste za mušku osobu koja napamet zna čitav Kur’an. Pri tome hafiz mora biti u stanju da na arapskom jeziku, na kojem je Kuran i objavljen, uči Kuranske sure, obraćajući posebnu pažnju na pravilan izgovor svih riječi (tedžvid). Isto tako mora biti u stanju nastaviti s učenjem počevši od bilo koje sure. Za hafize polaznike se kaže da uče hifz. Hafizi imaju i dan danas visok ugled u islamu.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM