OGLAS
Vrijeme objave: 09.06.23 @ 08:15
OGLAS

Prirodni vremenski događaj poznat kao El Nino započeo je u Tihom oceanu, vjerojatno dodajući tako toplinu planeti koja se već zagrijava zbog klimatskih promjena.

OGLAS

Američki znanstvenici potvrdili su da je El Nino započeo. Događaj će vjerojatno trajati do sljedećeg proljeća, nakon čega će se njegovi utjecaji povući.

Stručnjaci kažu da će 2024. zbog toga vjerojatno biti najtoplija godina na svijetu, a utjecaj će se osjetiti na cijeloj zemaljskoj kugli.

OGLAS

,,Novi rekord globalne temperature sljedeće godine je definitivno vjerojatan. Zavisi koliko će El Nino biti veliki, ali postoje velike šanse da ćemo imati novi rekord, globalnu temperaturu 2024.”, rekao je Adam Scaife, šef dugoročnih prognoza u kompaniji UK Met Office.

OGLAS

Strahuju da će El Nino pomoći da se svijet pomakne preko ključne prekretnice zagrijavanja od 1,5 C. To će također utjecati i na vrijeme u svijetu, potencijalno će donijeti sušu Australiji, više kiše na jugu SAD-a i oslabiti indijski monsun.

OGLAS

Mjesecima, istraživači su bili sve sigurniji da će se događaj El Nino pojaviti u Tihom oceanu.

,,Sada se pojačava, ima znakova u našim predviđanjima već nekoliko mjeseci, ali zaista izgleda da će dostići vrhunac krajem ove godine u smislu svog intenziteta”, rekao je Adam Scaife, šef dugoročnih predviđanja u kompaniji UK Met Office.

Ovaj prirodni fenomen je najsnažnija fluktuacija u klimatskom sustavu bilo gdje na Zemlji.

El Nino južna oscilacija, ili ENSO, kako se pravilno naziva, ima tri različite faze: vruću, hladnu ili neutralnu.

Vruća faza, nazvana El Nino, događa se svake dvije do sedam godina i vidi kako tople vode izlaze na površinu uz obalu Južne Amerike i šire se preko oceana gurajući značajne količine topline u atmosferu.

Rekordno tople godine, uključujući 2016., najtopliju u svijetu, obično se događaju godinu dana nakon snažnog El Nino događaja.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM