spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
1.4 ° C
1.4 °
1.4 °
81 %
1.4kmh
98 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
4 °
Sri
6 °
Čet
5 °

Kakva nas čeka zima u BiH: Veliki broj hladnih dana, obilnije padaline u kraćim intervalima

- Oglasi -

U odnosu na prethodnu zimsku sezonu (2021/22), očekuje se nešto hladnija zima (2022.-2023.), priopćeno je iz Federalnog hidrometerološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tijekom zime +6 (2022.-2023.) je do 62, a na području južne Hercegovine prognozira se do 17 mraznih dana, priopćeno je iz FHMZ BiH.

Sezonska prognoza zasnovana na temelju rezultata dinamičkih i statističkih modela od MedCOF-a 19 i SEECof-a 28, koji su prilagođeni prostoru Bosne i Hercegovine, kao i produkata FHMZ, temperatura zraka tokom zime (1. prosinac 2022. – 28. veljače 2023.) trebala bi biti iznad ili blizu normale u odnosu na prosječnu zimu za period (1981.- 2010. godine).

Vjerojatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika (oko 40 posto) za opciju – topla zima, navodi se u priopćenju.

Prema dostupnim prognostičkim modelima na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padalina trebale bi biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka. Raspored padalina tijekom zime bit će neujednačen, navode iz FHMZ BiH u novoj sezonskoj prognozi.

Tijekom prognoziranog razdoblja nisu isključena ona bez padalina, kao i kraće razdoblje sa većom količinom padalina. Meteorolozi napominju da se ne može precizirati vrsta padalina za pojedine dijelove godine.

,,Prognoza padalina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padalina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve”, pojašnjavaju.

Prema dostupnim prognostičkim modelima na prostoru Bosne i Hercegovine očekivane sume padalina trebale bi biti nešto ispod višegodišneg prosjeka.

,,Raspored padalina tijekom zime bit će neujednačen. Tijekom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padalina, ali i kraća razdoblja sa većom količinom padalina. Napominjemo da se ne može precizirati vrsta padalina za pojedine dijelove godine”, dodali su.

Prognoza padalina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana. S tim u vezi prognoze padalina na duga vremenska razdoblja treba uzeti s većom dozom rezerve, navodi se u sezonskoj prognozi FHMZ-a.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.