viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.03.24 @ 17:07

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u povodu skorog početka računanja ljetnog vremena obavještava javnost da je u skladu sa Zakonom o računanju vremena (Sl. novine FBiH br.24/97 i 50/03) propisano da ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u mjesecu ožujku i to tako što će se u nedjelju, 31. ožujka 2024. godine, pomjeranjem sata za 60 minuta unaprijed vrijeme u 02:00 sata računati kao 03:00 sata.

U priopćenju se navodi i važnost pridržavanja standarda sigurnosti i zaštite na radu, posebno u ljetnoj sezoni kada se susrećemo s različitim izazovima. Visoke temperature, izloženost suncu i povećana aktivnost na otvorenom mogu predstavljati rizik za zdravlje radnika. Stoga, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva sve poslodavce da na vrijeme poduzmu sve potrebne mjere kako bi osigurali sigurne i zdrave uvjete rada za svoje zaposlene tokom ljetnih mjeseci.

Oglas

Ovo uključuje pružanje adekvatne zaštite od vrućine, redovne pauze za odmor i hidrataciju, kao i prilagođavanje radnog rasporeda kako bi se izbjeglo izlaganje najvećim vrućinama tokom ljetnih dana. Svjesni smo da ljetna sezona donosi sa sobom povećanu aktivnost u određenim sektorima, poput turizma, poljoprivrede i građevinarstva. Stoga pozivamo i radnike da budu posebno oprezni i da se pridržavaju propisanih sigurnosnih mjera kako bi zaštitili svoje zdravlje i dobrobit. U skladu s navedenim, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike će nastaviti pratiti poštivanje zakonskih propisa o zaštiti na radu, te surađivati sa relevantnim institucijama kako bi se pojačala sigurnost i zaštita na radu svih radnika, navodi se u priopćenju resornog ministarstva.

Oglasi
LM