viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.02.24 @ 11:11

Na snazi je narančasto upozorenje u cijeloj BiH zbog olujnog vjetra i jakih padalina, ali se kulminacija svega očekuje danas od popodnevnih sati do rano ujutro u nedjelju. Ovo je za portal „Avaza“ kazao meteorolog Bakir Krajinović.

– Kada su u pitanju brzine kretanja vjetra očekuju se udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 kilometara na sat, a na planinama i visoravnima do 90 km/h. Te brzine jesu za narančasto upozorenje da se podigne svijest o rizicima koji prijete, a ti rizici su takvi da je dovoljna samozaštita. 

Oglas

Kad kažem samozaštita to podrazumijeva da svi moramo paziti na sebe gdje se krećemo i na koji način da izbjegnemo sve ono što može pasti na nas, skele, grane stabala… Nema odlaska u šumu, na planine i nema kretanja u rizičnim prostorima gdje može nešto past s krova – kazao je Krajinović.

Nije to, dodaje, nešto što naši građani nisu već iskusili i prije. U ovom slučaju, kaže Krajinović, dovoljno je samozaštita i svjesnost o rizicima koji jesu veliki te je posebno upozorio na situaciju na planinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Maksimalni udari vjetra daleko će biti jači na planinama. Tokom dana očekuju se jaki udari vjetra skoro na granici crvenog upozorenja. Da je za 10 posto više prešlo bi na crveno toliko je ozbiljna situacija na planinama. Zbog toga u planine treba izbjegavati u ovom periodu – navodi meteorolog.

Upozorenje se odnosi i na nešto veće količine padavina uz ovo strujanje vjetra.

– Padaline ne bi trebale imati određene posljedice poput poplava. Bit će dosta kiše. Međutim, sutra poslijepodne smirit će se vjetar, a padaline se očekuju i početkom idućeg tjedna tako da će ovih dana biti dosta turbulentno prvo vjetar pa padaline – kazao je Krajinović.

Također je dodao da nema potrebe za panikom i strahom dovoljna je samozaštita i svjesnost o rizicima da se prebrodi situaciju koja je tipična za naše uvjete.

Oglasi
LM