spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
16.5 ° C
16.5 °
16.5 °
86 %
0.9kmh
5 %
Pon
29 °
Uto
30 °
Sri
32 °
Čet
35 °
Pet
24 °

MUP ŽSB ukazuje što obuhvaća obveznu zimsku opremu, kolike su kazne za neposjedovanje

- Oglasi -
- Oglasi -

Shodno važećem Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u Bosni i Hercegovini, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u suradnji sa organima nadležnim za unutarnje poslove, donio je Pravilnik o prometu u zimskim uvjetima koji je objavljen u Službenom glasniku BiH, broj 83/20, a koji je stupio na snagu dana 30.12.2020.godine. Jedna od važnih izmjena Pravilnika je izmjena vremenskog perioda obveze korištenja zimske opreme, tako je članom  3. predmetnog Pravilnika propisano sljedeće:

U periodu od 1. studenog tekuće do 1. travnja naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, vozila, izuzev vozila kategorije “L”, “T” i “C”, moraju posjedovati opremu za promet u zimskim uvjetima (u dalјnjem tekstu: zimska oprema).

- Oglasi -

 Zimska oprema obuhvaća:

- Oglasi -

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Također, propisano je da ovlašteno lice nadležnog organa unutarnjih poslova će isklјučiti iz prometa motorno i priklјučno vozilo na kojem se nalazi snijeg ili led koji bi mogli utjecati na kretanje vozila u prometu, odnosno preglednost vozača i sigurnost drugih susionika.

U ovom periodu policijski službenici će poduzimati pojačane preventivno-represivne mjere i radnje koje će biti usmjerene na kontrolu zimske opreme.

Osnovni cilj kontrole kontrole sa posebnim akcentom na posjedovanje i korištenje zimske opreme jeste smanjenje broja prometnih nezgoda i njihovih posljedica, koje se ogledaju u nastanku materijalne štete, povrijeđivanju lica, ali i smrtnim slučajevima. Poštivanjem zakonskih propisa o zimskoj opremi vozači doprinose osobnoj sigurnosti, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu, a istovremeno izbjegavaju zakonsko sankcioniranje.

U skladu sa zakonskim ovlaštenjima, ukoliko u ovom periodu, policijski službenici prilikom kontrole prometa zateknu vozilo bez zimske opreme, zapovijedit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu, u protivnom vozilo će biti isključeno iz prometa, a  vozaču će biti oduzeta potvrda o registraciji vozila. Vozač odnosno vlasnik vozila isključenog iz prometa odgovoran je za čuvanje vozila od krađe ili drugih nezakonitih radnji prema vozilu.

Zakonom su propisane sljedeće novčane kazne za neposjedovanje zimske i druge opreme: 

– 40,00 KM za vozače motornih vozila,

– 500,00 KM za poduzeća ili druga pravne osobe i

– 500,00 KM za fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost prijevoza.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.