viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.04.24 @ 22:46
OGLAS

Policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽSB kao i ranijih godina poduzimaju preventivne aktivnosti koje su usmjerene na sprečavanju požara, koji su posebno aktualni u ovom periodu. Radi se o požarima koji su uzrokovani paljenjem korova na njivama i drugim površinama, koji nerijetko se prenesu i na šumska područja.

Takvi požari obično za posljedicu imaju veliku materijalnu štetu koja se ogleda kroz uništavanje šuma na većim površinama, ali i pašnjaka i voćnjaka. Također, evidentne su materijalne štete na stambenim, kao i pomoćnim objektima, posebno u ruralnim područjima.

OGLAS

Shodno navedenom, ovom prilikom, iz MUP-a ŽSB apeliraju na građane da obrate pažnju na paljenje vatre u blizini navedenih područja, a posebno u vrijeme jakog vjetra koji omogućuje brzo širenje požara, što u mnogome otežava njegovo gašenje.

OGLAS

Pored preventivnog djelovanja, policijski službenici će u suradnji sa nadležnim institucijama, djelovati i represivno u cilju otkrivanja i sankcioniranja onih osoba koje paljenjem korova i drugih lako zapaljivih materija u prirodi izazivaju požare, izazivaju opću opasnost za ljude i imovinu. U Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora u trajanju od 3 mjeseca do 3 godine.

OGLAS

Ukoliko primjetite požare koji bi mogi izazvati navedene posljedice prijavite ih odmah najbližoj policijskoj stanici na besplatni broj telefona 122, ili vatrogasnoj postrojbi na broj 123.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM