viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 08.07.23 @ 11:30


Preporuka za granične prijelaze tokom ljeta 2023. godine. Pročitajte BIHAMK-ove savjete i uživajte u putovanju.

Svakodnevno u BIHAMK-ovom Informativnom centru odgovaraju na upite vozača kako na najbolji i najbrži način doći do Jadranske obale. Po tradiciji, najfrekventniji granični prijelaz u ljetnjim mjesecima je Doljani/Metković. Kako biste izbjegli višesatna čekanja na ovom prijelazu podsjećaju vas da vaše putovanje možete učiniti ugodnijim tako što ćete izabrati druge itinerere. 

Ukoliko putujete u Makarsku ili sjevernije predlažu da se sa magistralnog puta M-17 isključite u Jablanici i da preko Blidinja i Posušja dođete do graničnog prijelaza Osoje/Vinjani Gornji. Kada preko tog graničnog prijelaza uđete u Hrvatsku možete se tunelom Sveti Ilija spustiti do Baškog Polja. Ukoliko putujete ka sjevernom dijelu Dalmacije možete se na naplatnom mjestu Zagvozd uključiti na autocestu ka Splitu i dalje.


Ukoliko su na graničnom prijelazu Osoje također gužve (posebno vikendom), možete koristiti granični prijelaz Gorica/Vinjani Donji.

Također, prema Splitu možete i preko srednje Bosne (via Vitez, Bugojno, Livno, granični prelaz Kamensko ili Prisika/Aržano…). 

Ukoliko putujete na dio Makarske rivijere od Gradca do Makarske, predlažu vam da koristite granične prijelaze: Gabela, Polje, Bihaća, Zvirići ili Crveni Grm.


Podsjećaju, na granični prijelaz Gabela Polje dođete ako na nekoliko kilometara prije GP Doljani skrenete desno, a cesta duga nešto više od 5 km vodi Vas do ovog graničnog prijelaza.

Na granični prijelaz Bijača najlakše možete doći ako se sa magistralnog puta M-17 isključite u Čapljini, uđete u grad i na drugom kružnom toku odvojite se ka GP Bijača (označeno putokazom). Nakon nekoliko kilometara vidjet ćete odvajanje desno na A-1. Tu se uključujete na autocestu koja Vas vodi do graničnog prijelaza Bijača (cestarina za taj dio A-1 iznosi 1,20 KM).  

Istu cestu koristite i ako želite na granični prijelaz Zvirići, s tim što na autocesti prije samog graničnog prijelaza Bijača imate odvajanje za Zviriće (sve je označeno putokazima i lako je se snaći).

Za putovanje na Dubrovačku rivijeru možete koristiti granične prijelaze Trebimlja/Čepikuće ili Ivanica/Donji Brgat. 

Za one koji ne znaju, do graničnog prijelaza Trebimlja/Čepikuće se dolazi preko Stoca, Ljubinja i Ravnog.

Od 03.07.2023. godine za međunarodni promet putnika privremeno (3 mjeseca) su otvoreni pogranični granični prijelazi: Duži-Imotica, Čitluk-Jovića Most,  Drinovci-Sebišna i Drinovačko Brdo-Slivno.

Stolac-Neum 36 km 

Podsjećaju, od prošlog ljeta u funkciji je novih 36 km ceste Stolac- Neum. Moderno izgrađena dionica između ova dva grada svakako će ubrzati i olakšati putovanje ka jedinom bh. gradu na moru, ali i za one koji planiraju ići na Pelješac ili u Dubrovačku regiju.

PUTOVANJE U CRNU GORU

Prethodnih godina znatno je povećan broj građana koji godišnji odmor provode u Crnoj Gori. Najkraći put iz Sarajeva za Podgoricu je preko graničnog prijelaza Hum/Šćepan Polje. Oni koji su već koristili ovaj putni pravac znaju da je zadnjih 14 kilometara prije granice u lošem stanju i da je zbog pokrenutog klizišta na tom dijelu puta dozvoljen promet samo putničkim vozilima

Mi preporučujemo korištenje graničnih prijelaza: Deleuša, Klobuk ili Zupci, priopćeno je iz BIHAMK-a.

Napominju da je do kraja rujna privremeno otvoren i granični prijelaz Krstac (Gacko-Nikšić).

PUTOVANJE U ALBANIJU

Ukoliko putujete u Albaniju preko ovih graničnih prijelaza dođete do Podgorice, zatim preko mjesta Tuzi dođete do Skadra, a onda put nastavljate prema Draču i ostalim turističkim mjestima u Albaniji

U Crnu Goru i Srbiju državljani Bosne i Hercegovine i dalje mogu putovati sa osobnom iskaznicom, dok je u ovim zemljama za djecu obvezno posjedovanje putovnice.

Prije nego krenete na put provjerite da li posjedujete svu potrebnu dokumentaciju i na vrijeme se informirajte o stanju na putovima i graničnim prijelazima. To uvijek možete uraditi i pozivom na broj Informativnog centra BIHAMK-a 1325. Za pozive iz inozemstva pozovite +38733/212-773. 

Oglasi