viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 08.11.23 @ 12:49

Od 2000. godine JU Zavičajni muzej Travnik kontinuirano vodi aktivnosti na konzervaciji, restauraciji i uređenju srednjovjekovne tvrđave Stari grad uz nadzor Federalnog zavoda za zaštitu spomenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se početkom 21. stoljeća krenulo u taj proces travnička tvrđava je bila velika ruševina. Zahvaljujući posvećenom radu, izradi projektne dokumentacije, apliciranju projekata na sve razine vlast, od općinske do državne, na ministarstva, institucije, agencije, fondacije i dr. Muzej je uspio povući nepovratna sredstva i veoma oštećen kompleks pretvoriti u zaštićeno kulturno dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Premda smo postavili fizičku prepreku, pješačka staza se u podnožju i dalje koristi, pojedinci, čak i planinari sa djecom, prelaze preko gomile obrušenog kamenja nad klisurom Hendeka, nesvjesni činjenice da je zid u veoma lošem stanju i da bi svakog časa moglo doći do novog obrušavanja. Ovim putem apeliramo, da se zbog prisutne opasnosti od novog odrona kamenja, do daljnjeg prestane koristiti staza iznad Hendeka!” poručili su iz JU Zavičajni muzej Travnik.

Oglasi
LM