viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.08.23 @ 16:52
OGLAS

Prije putovanja državljani BiH morat će podnijeti zahtjev za izdavanje potvrde, čija će cijena biti sedam eura i koja će imati rok trajanja od tri godine, a njome će se, ističu iz Europske unije, zapravo omogućiti brža procedura prelaska granice.

Europska unija iduće godine namjerava pustiti u funkciju novi sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja – ETIAS, a koji će donijeti promjenu u smislu režima prelaska granice za sve državljane zemalja koje nisu članice Unije, a kojima nije nužna viza za putovanje u schengensku zonu, među kojima su i žitelji BiH, piše Večernji list BiH.

OGLAS

Naime, prije putovanja državljani BiH morat će podnijeti zahtjev za izdavanje potvrde, čija će cijena biti sedam eura i koja će imati rok trajanja od tri godine, a njome će se, ističu iz Europske unije, zapravo omogućiti brža procedura prelaska granice, odnosno samog procesa nadzora. Prema informacijama koje su dostupne na mrežnim stranicama Frontexa, kao i Europske unije, navodi se kako će, počevši od 2024. godine, ljudi iz više od 60 zemalja kojima nije potrebna viza za ulazak u EU, morati dobiti odobrenje za putovanje prije nego što dođu u Europu na kraći boravak. Ovlast će biti obrađena putem Europskog sustava putnih informacija i autorizacije (ETIAS), a ovaj sustav, kako se ističe, dodatno će ojačati unutarnju sigurnost Europe tako što će omogućiti provjeru putnika prije putovanja kako bi se utvrdilo predstavljaju li rizik za sigurnost, ilegalnu imigraciju ili javno zdravlje. Kako funkcionira novi sustav pitanje je koje će s najčešće postavljati prije početka primjene.

OGLAS

Ukratko, državljani BiH će obrazac za prijavu na jednostavan način popuniti koristeći službenu ETIAS mrežnu stranicu ili ETIAS mobilnu aplikaciju. Podnošenje zahtjeva za ETIAS putnu dozvolu stoji 7 eura. Prilikom popunjavanja prijave potrebno je da pri ruci imate putnu ispravu i platnu karticu. Od korisnika će se također tražiti da unesu svoje osobne podatke. Proces se obrađuje u nekoliko minuta, a nakon toga dobivate e-poruku koja potvrđuje podnošenje prijave koja će uključivati jedinstveni ETIAS broj prijave.  Pritom je iznimno važno zadržati ovaj broj za buduću upotrebu. Nakon što prijava bude obrađena, korisnik će dobiti još jednu poruku na e-poštu koja obavještava o njezinu ishodu. ETIAS sustav je, dakle, povezan s putovnicom, vrijedi do tri godine ili do isteka putovnice ako u međuvremenu dođe do toga. U tom slučaju, uz novu putovnicu morat će se dobiti i nova ETIAS putna dozvola. Uz važeću ETIAS dozvolu za putovanje, državljani BiH moći će ulaziti na teritorij europskih zemalja koliko god često žele za kratkoročne boravke – obično do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana. 

OGLAS

Međutim, sama po sebi potvrda ne jamči ulazak jer će na granici službenik granične policije tražiti od vas da pokažete putovnicu kako bi se potvrdilo da su ispunjeni uvjeti za ulazak. Neke od pogodnosti ETIAS-a uključuju učinkovitije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, bolju sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija, kao i učinkovitije procedure upravljanja granicama općenito. Kada govorimo o sustavu ETIAS, osobito je važno provesti sve nužne pripremne aktivnosti unutar Bosne i Hercegovine, a poglavito u izvorno orijentiranom gospodarskom sektoru, kako bi se izbjegle eventualne gužve na granicama, a s tom mišlju predsjednici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine već su u više navrata uputili poziv tvrtkama da svojim vozačima koji svakodnevno prelaze granicu na vrijeme osiguraju ETIAS potvrdu. Inače, kada je riječ o državljanima Europske unije, odnosno državljanima Republike Hrvatske koji žive u Bosni i Hercegovini, već je ranije objavljeno kako se sustav ETIAS neće odnositi na njih. 

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM