viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 23.06.23 @ 14:23

U petak, 23.6.2023. godine menadžment i tehničko osoblje Javnog komunalnog poduzeća „Vitkom“ d.o.o. Vitez, shodno ranijoj najavi, posjetili su izvorište vode „Ilidža“, kojim upravlja Javno poduzeće „ViK“ Zenica kao nositelj koncesije nad ovim izvorištem. Prema toj koncesiji i Sporazumu, voda s izvorišta „Ilidža“ ima se dijeliti 23% za općinu Vitez, a 77% za grad Zenicu, što odgovara postotku ulaganja prilikom gradnje vodovoda i izvorišta.

Cilj posjeta izvorištu bio je osobno izvršiti uvid u stanje izvorišta te s tehničkim osobljem JP „ViK“ pregledati sve značajne stavke na izvorištu, javljeno je iz Vitkoma.

U trenutku obilaska izvorišta od četiri kaptaže (zatvaranje podzemnog izvora) u funkciji je bila samo termalna kaptaža čija je zamućenost bila 1,06 NTU (ispravna za puštanje u sustav). Kako je JKP „Vitkom“ ranije obaviješteno do zamućenja je došlo 15.6.2023. godine, a sve uslijed enormnih padalina. U trenucima najvećeg zamućenja zamućenost na tri kaptaže bile su 26,10 NTU, 49,00 NTU i 32,20 NTU. U današnjem trenutku obilaska kaptaža i pregleda mjernih instrumenata  vrijednosti zamućenosti na tri kaptaže bile su od 10 do 13 NTU. Da bi se zadovoljili standardni vrijednost NTU može biti maksimalno 2.

U uvjetima prihvatljive zamućenosti vode izdašnost izvorišta „Ilidža“, sa radom svih kaptaža je preko 400 litara vode u sekundi, a tijekom današnje posjete u sustav se puštalo svega 196,7 litara po sekundi (radila samo termalna kaptaža). Od ove navedene količine općina Vitez je dobila 77,7 litara po sekundi ili 39,5% što je znatno više nego predviđena količina vode, no ipak nedovoljno da se sustav opskrbe pitkom vodom u Vitezu održi stabilnim. Stoga, JKP „Vitkom“ moli svoje korisnike da u narednim danima vodu koriste što racionalnije jer tijekom noćnih redukcija nije moguće u potpunosti napuniti dva bazena za pitku vodu na Gradini, koji su ukupne kubikaže 4000 m3.

JKP „Vitkom“ poduzima sve radnje u granicama svojih mogućnosti kako bi korisnici usluga opskrbe vodom imali što urednije snabdijevanje, a u ovome trenutku veliku važnost imaju radovi na samom izvorištu „Kremenik“ i mostu Divjak (radovi počinju sljedeći tjedan) po čijem okončanju će JKP „Vitkom“ imati mogućnost alternativne opskrbe gradskog područja pitkom vodom u situacijama smanjenog dotoka (zamućenja-smanjene izdašnosti) s izvorišta „Ilidža“. Treba reći kako Grad Zenica također ima opciju alternativne opskrbe pitkom vodom kroz preradu vode iz otvorenog vodo-zahvata Babina rijeka“, stoji u priopćenju.

Oglasi
LM