viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.03.24 @ 12:22
OGLAS

Prema Zakonu o putnim ispravama hrvatskih državljana, zahtjev za izdavanje putovnice nadležno tijelo dužno je riješiti u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.

Međutim, predviđena je mogućnost da se u hitnim slučajevima (primjerice liječenje u inozemstvu, smrt ili bolest člana obitelji, neodgodiv službeni put ili drugi opravdani razlozi) zahtjev za izdavanje putovnice rješava odmah, a najkasnije u roku 48 sati i to ako se zahtjev za izdavanje putovnice podnese u Policijskoj upravi zagrebačkoj u Zagrebu, Ulica Grada Vukovara do renoviranja objekta u ulici Petrinjska, odnosno najkasnije u roku od tri radna dana ako se zahtjev za izdavanje putovnice podnese u ostalim policijskim upravama. Iskustvo je pokazalo kako oni koji predaju dokumente u Zagrebu ujutro svoje putovnice mogu preuzeti istoga dana oko 15:00.

OGLAS

Uputa o proceduri za izdavanje putovnice u PU/PP u žurnom postupku:

  • zahtjev za izdavanje putovnice podnosi se osobno (za maloljetne i poslovno nesposobne osobe zahtjev za izdavanje putovnice podnosi roditelj, odnosno zakonski zastupnik), te je zahtjevu potrebno priložiti:
  • dokaz o uplati novčanog iznosa od 54,42 EUR – 410 kuna (fiksni tečaj konverzije 7,53450) za izdavanje putovnice u žurnom postupku za koju se zahtjev podnosi u Policijskoj upravi zagrebačkoj, odnosno iznosa od 61,72 EUR – 465 kuna (fiksni tečaj konverzije 7,53450) za putovnicu u žurnom postupku za koju se zahtjev podnosi u drugim policijskim upravama ili u policijskim postajama koje su u sastavu tih drugih policijskih uprava. Uplata se može izvršiti na uplatnom mjestu pošte, FINA-e, poslovne banke ili putem internet bankarstva na račun državnog proračuna RH. Uplatu je potrebno izvršiti na IBAN državnog proračuna broj: HR1210010051863000160 uz naznaku za putovnicu po modelu HR65 7005-434-OIB (navesti OIB osobe kojoj će se izraditi putovnica). Ukoliko putovnicu ishodujete u ulici Grada Vukovara u istoj građevini nalazi se poslovnica banke gdje možete izvršiti uplatu te unaprijed gotovi nalozi.
  • osobnu iskaznicu ili drugu ispravu na temelju koje se može provjeriti identitet
  • 1 fotografiju – 35 x 45 mm, (naglasak fotografu da je fotografija za biometrijsku putovnicu), ukoliko osoba već nema izdanu eOsobnu iskaznicu
  • staru putnu ispravu, koja  će se poništiti i vratiti (osim ako se putna isprava ne podiže prvi puta)

Za osobu koja nema ranije izdanu putovnicu, niti osobnu iskaznicu, a nije upisana u maticu rođenih na području Republike Hrvatske, treba priložiti inozemni izvadak iz matice rođenih ili rodni list. Dijete koje je navršilo 12 godina mora biti prisutno prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje putovnice radi potpisivanja zahtjeva i radi davanja otisaka prstiju koji se pohranjuju u čipu biometrijske putovnice.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM