spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U Sarajevu kvalitet zraka i jutros opasan za stanovništvo, u Zenici, Visokom i Kaknju vrlo nezdrav

- Oglasi -

av i na području Zenice gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 254, Visokom i Kaknju u kojima je indeks kvaliteta zraka iznosio 226 i 206.

U takvim uvjetima kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća su značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana je vjerojatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva. Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tijekom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tijekom boravka vani.

Prema mjerenjima u ostalim bh. gradovima zrak je nezdrav za stanovništvo i na području Hadžića gdje je indeks kvaliteta zraka u 7.00 sati iznosio 190, Jajca indeks kvaliteta zraka 181, te Tuzle u kojoj je indeks kvaliteta zraka iznosio 170, Vogošće gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 169.

Na području navedenih gradova moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebaju smanjiti bilo kakve vanjske aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

U većini ostalih mjesta u BiH u kojima su instalirane mjerne stanice kvalitet zraka je umjereno zagađen ili pak nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, navedeno je na web stranici nevladine organizacije Ekoakcija.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa službenih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravstvo Županije Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog županije te Američkog veleposlanstva u BiH.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

PM – “particulate metter” ili partikularne su vrlo sitne i golom oku nevidljive čestice, a broj označava njihovu veličinu.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.