spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zašto je opasno da djeca u autosjedalicama budu u zimskim jaknama?

- Oglasi -

I dok je za automobile već na snazi obvezna zimska oprema, određene sigurnosne preporuke tijekom zime postoje čak i za putnike unutar vozila. Jedna od najvažnijih je svakako skidanje zimskih jakni djeci u autosjedalicama.

Skidanje zimskih kaputa i jakni po ulasku u vozilo smatra se općom preporukom, ali se poseban naglasak stavlja na sigurnost najmlađih putnika.

Razlog je taj što većina dječjih zimskih jakni ima punjenje, perje ili neki drugi materijal, koji štiti mališane od niske vanjske temperature, ali upravo taj debeli „zaštitni sloj“ može onemogućiti adekvatno zatezanje sigurnosnog pojasa odnosno gornjeg dijela tijela djeteta u sjedalici što svakako predstavlja potencijalni sigurnosni rizik.

Njemački ADAC, vodeći europski automoto klub, simulirao je svakodnevnu situaciju tijekom zimskih mjeseci u kojoj su odrasla osoba i lutka djeteta u debeloj zimskoj odjeći vezani za sjedište i dječju sjedalicu. Udes je simuliran pri brzini od 16 km/h što je analogno sudaru straga u gradskom prometu.

Rezultat je pokazao da je čak i pri tako relativno maloj brzini poprečni pojas zašao duboko u stomak i odraslih i djece što može dovesti do ozbiljnjih unutrašnjih povreda. Kao uzrok je navedena podstava i zarobljeni zrak u zimskoj odjeći što je omogućilo pomjeranje tijela prilikom udesa. Međutim, prlikom testiranja bez jakne pojas je savršeno pristao oko kostiju kukova za odrasle ili bedra za djecu, prenosi BIHAMK.

U cilju smanjivanja rizika, ovo su glavni savjeti kako da djetetu ne bude hladno u vozilu:

– koristite vreću za autosjedalicu, posebno dizajniranu za dječje autosjedalice

Vreće za autosjedalice posebno dizajnirane za korištenje sa dječjim autosjedalicama imaju otvore koji omogućuju postavljanje sigurnosnih pojaseva u pravilnom položaju preko tijela. Budući da se ove posebne vreće za autosjedalicu zatvaraju s vanjske strane sigurnosnih pojaseva, nema dodatnog debelog sloja između sigurnosnih pojaseva vašeg djeteta i dječje autosjedalice.

– obucite dijete u odjeću od flisa ili vune

Ovi materijali imaju dobra izolacijska svojstva, ali nisu toliko debeli da ne možete pravilno zategnuti sigurnosne pojaseve.

– ogrnite jaknu preko djeteta nakon što su unutrašnji sigurnosni pojasevi zategnuti

Stavite dijete u dječju autosjedalicu bez jakne i čvrsto pričvrstite i zategnite sigurnosne pojaseve. Nakon toga možete ogrnuti dijete jaknom sa vanjske strane. Na taj način djetetu nije hladno, a nema sloja između djeteta i unutrašnjih sigurnosnih pojaseva.

– ponesite deku u auto

Pustite dijete da se zavuče ispod dekice koju stavite preko mališana nakon što zategnete unutrašnje sigurnosne pojaseve. Deka će ih održavati toplima i udobnima, a u isto vrijeme sigurnim tijekom cijele vožnje.

Ono što se ne preporučuje jeste korištenje univerzalnih pojasa i drugih pomagala koji su u posljednje vrijeme prisutni na tržištu kao ni bilo čega drugog što nije odobreno od strane proizvođača autosjedalice.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.