spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.1 ° C
2.1 °
2.1 °
88 %
1.3kmh
100 %
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °

Zimska oprema uskoro nije obvezna, provjerite kako pripremiti vozilo za više temperature

- Oglasi -
- Oglasi -

Obaveza posjedovanja zimske opreme na snazi je do 1. travnja, nakon čega treba pristupiti pripremi vozila za vožnju na višim temperaturama.

Obavezno posjedovanje zimske opreme za automobile u Bosni i Hercegovinhi je zakonski propisano od 1. studenog do 1. travnja. Zimska oprema prethodnih mjeseci bila je obavezna za sva putnička i motorna vozila, a sada je potrebno pripremiti vozilo za ljetne uvjete vožnje. Da biste vožnju u ljetnim uvjetima učinili što udobnijom i sigurnijom, a ujedno izbjegli skupe kvarove, važno je izvršiti adekvatne pripreme. Korištenje vozila u zimskim uvjetima ostavilo je određene tragove na našim vozilima koje je potrebno pronaći i eliminirati. Neke nedostatke na našim četverotočkašima možemo sami da otklonimo, ali za neke je ipak najbolje obratiti se stručnim osobama.

- Oglasi -

Prije svega, vozilo bi trebalo detaljno oprati

- Oglasi -

Na svim vanjskim dijelovima vozila može se nakupiti sol i izazavati nagrizanje lima. Nakon pranja lako je uočiti oštećenja i mjesta gdje je sol već počela djelovati.

Provjeriti ćelije i kleme akumulatora

Akumulator je tijekom zime izložen velikom opterećenju, jer mu niske temperature smanjuju kapacitet.

Promijeniti filter klime

Klima uređaj je još jedan dio na koji moramo obratiti pažnju, jer je tokom zime često korištena. Da ne bi došlo do razvoja bakterija i gljivica, nakon zime treba promijeniti filter klime.

Po potrebi zamijeniti gumice brisača

Niske temperature negativno utječu i na gumice brisača te bi i njih po potrebi trebalo zamijeniti.

Zimske gume zamijeniti ljetnim

Naravno, potrebno je zimske gume zamijeniti ljetnim. Zimski pneumatici nisu prilagođeni za vožnju po vrelom asfaltu i u uvjetima visokih ljetnih temperatura. Elastičnost zimske gume dodatno će se povećati na temperaturama većim od 7 stupnjeva čime se guma puno brže troši te uzrokuje veću potrošnju goriva.
Zbog toga je i zaustavni put znatno duži, a stabilnost u zavojima manja. Naročito bi trebalo obratiti pažnju na pritisak u pneumaticima. Potrebno je pridržavati se preporuka proizvođača pneumatika i automobila.

Pored toga, iz BIHAMK- a savjetuju da uzmete u obzir velike gužve prilikom zamjene pneumatika za ljetnu sezonu.

Savjet plus

Iz prtljažnika vašeg automobila, izbacite lance, sprej za odmrzavanje brave, tečnost za odmrzavanje vjetrobranskog stakla i rukavicu.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.