spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Znate li kolike su kazne za korištenje mobitela u vožnji?

- Oglasi -

Posljedice korištenja mobitela u vožnji, ponekad mogu biti i fatalne.

Uprkos zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači se ni tijekom vožnje ne odriču razgovora putem mobitela, čitanja i pisanja poruka. Na taj način direktno ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu

Zakonom o osnovama sigurnosti prometaa na putevima u Bosni i Hercegovini, propisano je sljedeće: 

Vozač motornog vozila  ne smije koristiti mobilni telefon, odnosno druge uređaje za komuniciranje ukoliko ne koristi opremu koja omogućuje komuniciranje bez angažiranja ruku za vrijeme vožnje. Također, vozač ne smije da koristi audio- odnosno videouređaje na način da ne čuje zvučne signale drugih sudionika u prometu niti poduzimati druge radnje koje ometaju njegovu pažnju pri upravljanju vozilom. (Članak 33., stavak 1.)

Predviđena kazna za ovaj prekršaj je od 100,00 KM do 300,00 KM. Za prekršaj vozaču ili vozaču-instruktoru uz kaznu se određuje jedan kazneni bod i može se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca.

Kako svakodnevno uočavamo vozače koji tijekom vožnje upotrebljavaju mobitel, BIHAMK preporučuje sljedeće:

  • obvezno koristite tzv. handsfree uređaj koji Vam omogućava nesmetanu komunikaciju
  • novi uređaji koji se koriste tijekom vožnje, npr. navigacija često ometaju vozače i odvraćaju im pažnju sa ceste pa ih izbjegavajte koristiti bez velike potrebe
  • upotreba mobitela smanjuje koncentraciju, a kod nekih vozača može dovesti do usporavanja reakcija (npr. prilikom promjene svjetlosne signalizacije na semaforu, u slučaju da vozilo koje se nalazi ispred njih naglo zakoči i sl.)
  • vozači koji koriste mobitel tijekom vožnje imaju suženo vidno polje tako da ne uočavaju periferne informacije (npr. prometne znakove, druga vozila, semafore)

Mnogi, pa tako i vozači ne mogu istovremeno biti jednako koncentrirani na dvije radnje, vožnju i korištenje mobitela, niti na njih pravilno i pravovremeno reagirati. Izostanak pravilne i pravovremene reakcije nažalost za posljedicu može imati prometnu nesreću, odnosno stradanje ljudi i nastanak materijalne štete.

Za prekršaj kojim je izazvana prometna nesreća, počinitelj se kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 1.000,00 KM, a vozaču se uz kaznu izriče i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do šest mjeseci.

Zato vozačima savjetuju: Ne koristite mobitel tijekom vožnje, budite odgovoran i siguran sudionik u prometu.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.