spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
98 %
1.6kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
8 °
Pon
13 °

Znate li koliko je veća potrošnja goriva pri 160 km/h u odnosu na 100 km/h?

- Oglasi -
- Oglasi -

Život nas uči da ništa nije jednostavno, a neki čudni zakoni tržišta pobjeđuju logiku. Uglavnom, cijene nafte padaju, a cijene goriva rastu i to radikalno.

Upozorenja nikad dosta pa vam HAK dostavlja, za neke dobro poznati savjet za štedljivu vožnju. Što je veća brzina, veći je i otpor zraka, a to je ključni faktor u potrošnji goriva automobila.

- Oglasi -

Otpor zraka raste kvadratno na brzinu, a ne linearno. Dakle, čak i ako idete samo malo brže, otpor će se povećati mnogo više od vašeg ritma vožnje, a s tim i potrošnja. Pri brzinama od oko 140 km/h, automobil troši natprosječnu količinu goriva. Na primjer, Njemački autoklub (ADAC) je izračunao za automobile srednje klase da pri vožnji od 160 km/h troše do dvije trećine više goriva nego pri 100 km/h. Mnogi vozači vole brže voziti, a to nije ekonomično, a ni sigurno.

- Oglasi -

Koja je brzina idealna? Ubrzajte energično, prebacite u najviši mogući stupanj prijenosa i vozite brzinom između 60 i 90 km/h. To je najekonomičnije. Naravno, to nije praktično na autocesti. Idealna brzina ovdje je konstantnih 100 do 130 km/h u najvišoj brzini.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.