Ako volite kiflice, u nastavku vam prenosimo odličan recept za one punjene kulenom i sirom.
Sastojci za tijesto: 1 kg glatkog brašna, 700 ml mlijeka, 200 ml suncokretovog ulja, 1 vrećica praška za pecivo, 1 žlica soli, 40 g svježeg kvasca (1 kocka), 1 kašika šećera. Nadjev: 150 g kulena, 150 g sira. Premaz: 1 žumanjak, 1 žlica mlijeka, 2 kašike susama za posuti.
Priprema: Kvasac i šećer pomiješajte s 200 ml toplog mlijeka pa ostavite desetak minuta da se zapjeni. U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, sol, mlijeko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i dodajte još brašna ako je potrebno. Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom. Razvaljajte na oko centimetar debelo i režite trokute koje ćete puniti nadjevom od sira i kulena, prenose Nezavisne.
Zarolajte u kiflice. Kad oblikujete kiflice, stavite ih razmaknute na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Prije toga upalite rernu da se grije na 200 stupnjeva. Žumanjak pomiješajte s jednom kašikom mlijeka i premažite dignute kiflice, posipajte s malo susama i stavite peći oko 25 minuta. Vrijeme pečenja ovisi i od toga koliko ste velike kiflice napravili, tako da će 25 minuta biti dovoljno za one koje su vam veličine dlana.