Kamenac u vašem kuhalu za vodu je uglavnom bezopasan, ali može uzrokovati neugodan okus toplih napitaka. Obično ga se možete riješiti uz pomoć octa, ali ukoliko ne volite njegov jak miris, postoje dvije alternative.
Kamenac nastaje zbog isparavanja tvrde vode koja za sobom ostavlja minerale kao što su kalcijev i magnezijev karbonat. Iako ne šteti ljudima, može oštetiti grijače kuhala i skratiti mu vijek trajanja.
Većina ljudi koristi jake kemikalije za uklanjanje kamenca s kuhala za vodu, ali one su skupe i teško ih je isprati. Druga uobičajena metoda čišćenja za uklanjanje kamenca iz kuhala za vodu je korištenje octa i sode bikarbone.
Iako je ova prirodna metoda prilično učinkovita, može ostaviti neugodan miris i često je potrebno puno ispiranja da bi se potpuno uklonio. Imajući to na umu, osnivač kompanije Ministry of Cleaning i stručnjak za čišćenje Manish Jain otkrio je kako ukloniti kamenac iz kuhala za vodu još jednom prirodnom metodom, a to je riža.
Sve što vam treba je žlica riže i malo vode za uklanjanje tvrdokornih naslaga kamenca. Riža je abrazivna i trebala bi nježno očistiti kamenac bez oštećenja kuhala za vodu.
“Pomiješajte kašiku riže i vode u kuhalu, protresite i isperite. Vidjet ćete da je riža očistila kamenac zahvaljujući svojoj gruboj teksturi. To znači da ne morate kupovati skupa i jaka hemijska sredstva za čišćenje i ne morate se brinuti da ćete oštetiti unutrašnjost svog kuhala za vodu ili udisati opasne pare”, naveo je.
Nakon toga, temeljito isperite kuhalo kako biste izbjegli da ostaci utječu na okus vašeg toplog napitka.
Međutim. budući da je riža pogodna za čišćenje dna, za druge dijelove kuhala možete koristiti limunsku kiselinu (limuntos). U kuhalu prokuhajte vodu pa odmah dodajte kašiku limuntosa i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Nakon toga, temeljito isperite kuhalo.