Poklade su vrijeme za uživanje u starim običajima, a ništa ne može da upotpuni ovu veselu atmosferu kao tradicionalne pokladne krofne. Donosimo jednostavan, ali ukusan recept koji vraća u djetinjstvo i podsjeća na sretne trenutke provodeći vrijeme s obitelji i prijateljima.
OGLAS
Za pripremu sočnih krofni, trebat će vam:
- 500 g brašna
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kvasac u prahu (ili 25 g svježeg kvasca)
- 1 dl mlijeka
- 100 g otopljenog maslaca
- Prstohvat soli
- 1 žličica narandžine kore (po želji)
- 1 žličica ruma (po želji)
- 1 žličica šećera u prahu (za posipanje)
- Ulje za prženje.
Priprema:
- Priprema kvasca: Počnite s pripremom kvasca. Ako koristite suhi kvasac, pomiješajte ga s malo toplog mlijeka i šećera te ostavite da nadođe. Ako koristite svježi kvasac, otopite ga u toplom mlijeku s šećerom i ostavite da nadođe.
- Izrada tijesta: U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer, sol, narandžinu koru i rum. Dodajte nadošli kvasac, jaja, otopljeni maslac i ostatak mlijeka. Umijesite glatko i mekano tijesto. Pokrijte ga i ostavite da naraste na toplom mjestu, oko 1 do 1,5 sata.
- Oblikovanje krofni: Kada je tijesto nadošlo, premjestite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Čašom izrežite krugove, a manjim okruglim kalupom napravite rupu u sredini svakog kruga. Ostatak tijesta ponovno premijesite i ponovite postupak.
- Prženje: U velikoj tavi zagrijte dovoljno ulja za prženje. Kada je ulje dovoljno vruće, stavite krofne i pržite ih sa svake strane dok ne postanu zlatno smeđe, oko 2-3 minute. Pazite da temperatura ulja bude umjerena kako krofne ne bi pregorjele vani, a ostale sirove unutra.
- Posluživanje: Nakon prženja, krofne izvadite iz ulja i stavite ih na papirnati ubrus da se ocijede od viška masnoće. Posipajte šećerom u prahu i poslužite dok su još tople.
Pokladne krofne su nezaobilazna poslastica svakih poklada, a ovaj recept jamči da će vaše krofne biti savršeno mekane i ukusne. Savršen spoj tradicije, zabave i uživanja u zajedničkim trenucima. Ove krofne oduševit će sve uzraste, stoga ih pripremite i uživajte u veselju koje donose.
OGLAS