Mirisne, sočne i neodoljive, jagode su pravi dragulj proljetne sezone. Bilo da ih jedemo same, sa šlagom, u kolačima ili smoothiejima, teško im je odoljeti.
No koliko god bile ukusne, jednako brzo, nažalost, mogu i propasti. Mnogi od nas znaju onaj osjećaj razočaranja kada nakon nekoliko dana u hladnjaku jagode počnu mijenjati boju, omekšavati i gubiti onaj svježi sjaj koji nas je privukao da ih kupimo. Sezona jagoda traje relativno kratko pa je razumljivo da želimo iz njih izvući maksimum dok su tu. Problem je što su izrazito osjetljive na vlagu, plijesan i promjene temperature. Često ih čuvamo u plastičnim posudama u kojima dolaze ili ih premjestimo u zdjelu, no nijedno od tih rješenja ne produžuje im životni vijek. Srećom, postoji jedan jednostavan, ali iznimno učinkovit trik koji može znatno produljiti njihovu svježinu, a nalazi se u svakoj kuhinji.
Umjesto da jagode držite u plastici, prebacite ih u čistu, suhu staklenu teglu s poklopcem i čuvajte u hladnjaku.
Da, upravo staklena tegla čini razliku. Zašto? Staklo ne zadržava vlagu poput plastike i omogućuje ravnomjerniju temperaturu. Kad su jagode pohranjene u zatvorenoj staklenki, manje su izložene zraku i mikroorganizmima koji uzrokuju kvarenje. Osim toga, nema stiskanja i gnječenja kao u vrećicama ili zdjelama, pa ostaju čvrste i lijepe. Mnogi koji su isprobali taj trik kažu da jagode ostaju svježe čak do tjedan ili deset dana, a ponekad i dulje, do tri tjedna, ovisno o početnoj svježini. Ključno je da ih ne perete unaprijed – operite ih tek prije konzumacije, jer vlaga potiče truljenje. Dakle, sljedeći put kad donesete kući kutijicu jagoda, umjesto da ih ostavite u plastici, dajte im luksuzni tretman, staklena tegla pomoći će im da ostanu svježe i mirisne danima, navodi Zadovoljna.hr.