OGLAS
Vrijeme objave: 20.10.22 @ 12:05
OGLAS

Tradiciju održavanja Dana jabuka 20. listopada započela je godine 1990. u Londonu organizacija Common Ground (Zajednička tla), s ciljem promoviranja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promovirajući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.
Jabuka je jedna od prvih voćki koju su ljudi uspjeli kultivirati te je tako važan dio ljudske prehrane. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka spriječava pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.
Jabuka je, naime, prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Zavisno od sorte, 100 g jabuke sadrži otprilike 85 g vode, 10,9 g ugljikohidrata te 3 g dijetalnih vlakana. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena. Ona sadrži i minerale, mnogo kalija (100 do 180 mg) te kalcij, fosfor, magnezij i željezo. Zahvaljujući velikom utjecaju ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprječava umor i gubitak koncentracije, poručili su iz Mješovite srednje škole ,,Vitez”.
,,Ideja obilježavanja Dana jabuke je moja, ali ništa to ne bi bilo spektakularno da nisu u obilježavanju sudjelovale moje učenice i učenici, kao i kolegice i kolege. Posebno se zahvaljujem našim dragim učenicama Sajri Bešo na predivnom crtežu, kao i Sumeji Bečiragić koja je zaslužna za nastanak videa, a što možete pronaći na Fb profilu Mješovite srednje škole “Vitez”, poručila je Larisa Hrnjić, pedagogica škole.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM