viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 04.11.22 @ 09:35

Poslije utvrđenih rezultata Općih izbora analizirali smo u kojim općinama određene političke stranke imaju najjače uporište. U obzir smo uzeli redoslijed stranaka koje su prve po broju glasova u pojedinoj općini za federalni parlament te koje su drugoplasirane.

Na izborima za Parlament Federacije Bosne i Hercegovine najviše glasova je osvojila SDA i to 238.111, ova stranka je osvojila najviše glasova i u većini općina u FBiH. Druga stranka po broju glasova je SDP sa 131.323, a treći HDZ sa 130.567 glasova.

OGLAS

Od 79 općina u Federaciji Bosne i Hercegovine, SDA je bila stranka sa najviše osvojenih glasova za ovaj nivo vlasti u 37 općina. Ova stranka je najviše glasova osvojila i kod glasača koji su Brčko distriktu odabrali da glasaju za Parlament Federacije BiH.

OGLAS

SDA je najuvjerljivije pobjede ostvarila u Trnovu (FBiH) gdje su dobili 65,61 posto glasova, zatim u općini Pale-Prača 58,87 posto, Olovo 58,29 posto, Bužim 58,18 posto, Teočak 47,96 posto i u Banovićima gdje su dobili 45,91 posto glasova.

OGLAS

HDZ iako je treća stranka po broju osvojenih glasova za entitetski nivo vlasti, a najveći broj glasova je dobio u 22 općine. Ono što je karakteristično je da je ova stranka čak u šest općina dobila preko 80 posto glasova. Tako su u Posušju dobili čak 85,68 posto glasova, Ravnom 84,95 posto, Ljubuškom 82,16 posto, Širokom Brijegu 80,82 posto, Dobretićima 80,68 posto i u Čitluku 80,66 posto glasova.

SDP druga stranka po ukupnom broju glasova je ostvario bolji rezultat od svih ostalih u tri općine. U Tuzli je SDP osvojio 27,47 posto glasova, u Gračanici 36,86 posto i u Maglaju 36,57 posto glasova. U istom broju općina je pobijedila i Narod i pravda. Ova stranka je prva po broju glasova bila u tri općine u Kantonu Sarajevo. Na Ilidžu je NiP dobio 24,99 posto svih glasova, u Novom Gradu 16,98 posto, te u Starom Gradu 18,67 posto.

U tri općine u Federaciji BiH najveći broj glasova je osvojio SNSD, i to u Drvaru, Bosanskom Grahovu i Glamoču.

U po dvije općine najviše glasova su dobili Naša stranka i Hrvatski nacionalni Pomak. Naša stranka je više od drugih glasova dobila u Centru i u Novom Sarajevu, a HNP u Tomislavgradu i u Kupresu.

Narodni evropski savez je najviše glasova imao u Cazinu, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović Fuad u Zenici, Stranka za BiH u Čeliću, PDA u Sapni, HDZ 1990 u Prozor-Rami, Laburistička stranka u Velikoj Kladuši, te Demokratska fronta u Goraždu.

Potpuniju predstavu o snazi pojedinih političkih stranaka daju podaci o tome gdje su stranke bile druge po broju osvojenih glasova u pojedinim općinama za nivo Parlament Federacije Bosne i Hercegovine

Stranka demokratske akcije je bila druga stranka po broju glasova u 20 općina u Federaciji Bosne i Hercegovine. Prema tome od 79 općina u Federaciji BiH, SDA je u 57 bila jedna od dvije najjače stranke

HDZ je u devet općina bio druga stranka po snazi, a HDZ 1990 u 11 općina. Hrvatska republikanska stranka je u dvije općine bila druga po broju osvojenih glasova i to u Usori i Grudama, objavljuje u svojoj analizi klix.ba.

Oglasi
LM