spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Bevanda odbacio optužbe da opstruira održavanje ovogodišnjih izbora

- Oglasi -

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda još jednom je oštro odbacio sve optužbe da on na bilo koji način opstruira održavanje ovogodišnjih općih izbora u BiH. -Očigledno je da postoji orkestriran napad na mene iz Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje se redovito oglašava u pojedinim medijima uz tvrdnje da jedan čovjek može opstruirati donošenje proračuna ili odluku kolektivnog organa kakvo je Vijeće ministara BiH. Pri tome nitko ne navodi argumente niti se poziva na zakonske procedure jer time bi negirali tvrdnju da jedan čovjek, pa premda to bio i ministar financija, može zaustaviti izborni proces u jednoj državi – naglasio je Bevanda.

Imajući u vidu veliki broj novinarskih upita i veliki interes javnosti za ovaj problem, Bevanda je istaknuo da ne želi odgovarati na neosnovane optužbe s političkom pozadinom, ali želi naglasiti na temelju kojih zakona i odluka Ministarstvo financija s njim na čelu radi i donosi odluke. Istaknuto je da je SIP posljednji zahtjev za dodjelu sredstava iz tekuće pričuve uputio Vijeću ministara BiH, a ne Ministarstvu financija i trezora BiH. Također, iz SIP-a su Ministarstvu financija i trezora dostavili zahtjev za mišljenje 10. ožujka 2022. za “Prijedlog odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022.“ na što je 24. ožujka 2022. SIP-u upućen odgovor iz Ministarstvo financija i trezora BiH. Bevanda je podsjetio je da je članom 17. Zakona o financiranju institucija BiH propisano kako se raspolaže tekućom pričuvom koja je temeljem Odluke o privremenom financiranju institucija ove godine planirana u iznosu 2.450.000 KM. Sukladno toj činjenici raspoloživa tekuća pričuva u 2. kvartalu 2022. iznosi 612.500 KM, odnosno jednu četvrtinu iznosa tekuće pričuve planirane u proračunu za 2020. Istim članom propisano je i na koji način Vijeće ministara donose odluke u svezi rashoda iz tekuće pričuve Ministarstvo financija i trezora BiH svoj posao obavlja odgovorno i sukladno procedurama. Nakon što smo konačno 30. marta ove godine u Fiskalnom vijeću usvojili Globalni fiskalni okvir usporedo se sprema Dokument okvirnog proračuna (DOP) i proračun za 2022. I taj se posao ne radi preko noći niti po nečijim željama već po procedurama – naglasio je Bevanda.

Pojašnjava da je Ministarstvo financija i trezora BiH samo tehnički izvršitelj u procesu donošenja proračuna. Nakon što Vijeće ministara usvoji nacrt budžeta, prema zakonskim procedurama, taj dokument se šalje ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH koje utvrđuje prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022., poslije čega ga na konačno usvajanje upućuje u parlamantarnu proceduru na izjašnjavanje Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH koji usvajaju proračun. – Iz Ustava i zakona je jasna procedura. Proračun ne donosi pojedinac Vjekoslav Bevanda, niti njegova politička stranka što je političkim strankama sklonim politikantstvu sasvim jasno, ali zamjenom teza dižu sebi rejting, ali i tenzije u državi da bi prikupili jeftine političke poene – naglasio je Bevanda. Podsjeća da je na prijedlog Ministarstva financija i trezora Vijeće ministara BiH usvojilo odluku kojom se osnovica na plaću nakon 12 godina vraća na 535 KM sa sadašnji 475,69 KM te da će nakon usvajanja proračuna biti moguće bar približiti plaće uposlenih u institucijama BiH koji imaju najmanja primanja u odnosu na sve razine vlasti u BiH. Loš položaj policajaca, vojnika, službenika i namještenika motiv je da se na proračunu za ovu godinu i DOP-u radi ubrzano i ozbiljno. Dat ćemo sve od sebe da ove dokumente dostavimo Vijeću ministara BiH u razumnom roku, ali neću dozvoliti da me pod pritiskom neko tjera da kršim Ustav i zakon. To nisam dozvoljavao ni kada su protiv mene pisali europskim predstavnicima i gradili prostor za političke podvale i spletke. U Zakonu o financiranju institucija BiH i drugim relevantnim propisima sve piše. Ja to i čitam i primjenjujem u praksi i nema tog pritiska koji će promijeniti moj pristup odgovornom i zakonitom radu – zaključio je Bevanda, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.