spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
97 %
2.1kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
21 °
Sri
19 °
Čet
20 °
Pet
15 °

Bevanda s Misijom MMF-a o financijskoj stabilnosti BiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šeficu Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Alianu Ianacu sa suradnicima kako bi razmotrili ekonomske prilike i financijsku stabilnost BiH.

Ministar Bevanda istaknuo je da ratna događanja u Europi utječu i na ekonomsko stanje u BiH te da se na nižim razinama vlasti kao i u institucijama BiH traže rješenja za ublažavanje loših ekonomskih posljedica.

Na sastanku je naglašeno da je MMF dao značajan doprinos prilikom saniranja posljedica pandemije virusa Covid-19 jer je dva puta odobrio sredstva za ovu namjenu i taj novac je tijekom prošle godine doznačen entitetima i županijama.

Tijekom sastanka naglašeno je da su institucije BiH ušle u drugo tromjesečje 2022. godine uz Odluku o privremenom financiranju te da bi prvi korak za ovogodišnji proračun trebalo biti usvajanje Globalnog fiskalnog okvira na sjednici Fiskalnog vijeća.

„Mi se zalažemo i spremni smo da se proračun što prije pripremi, ali jednostavno red koraka je takav da bez usvajanja Globalnog fiskalnog okvira ne možemo učiniti ništa u Ministarstvu financija i trezora. Trudimo se da u ovim uvjetima osiguramo koliko je moguće neometano funkcioniranje institucija uz odluke o privremenom financiranju“, naglasio je ministar Bevanda i podsjetio da se vanjski dug redovito izmiruje zbog propisa Zakona o financiranju institucija BiH.  

Sugovornici su se složili da se nužno vratiti provedbi niza reformi u BiH upravo kako bi se spriječile negativne posljedice ekonomskih kriza koje se iz Europe i svijeta reflektiraju i na područje BiH.

Sastanku je, osim suradnika ministra Bevande, nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.