viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 05.04.23 @ 07:52

Iskreno se nadam da ćemo imati novu Vladu FBiH do 6. travnja. Mislim da se trebamo pridržavati rokova koji su navedeni u Ustavu”, kazao je za FTV Aljoša Čampara, federalni ministar unutarnjih poslova i izaslanik Naroda i pravde u Domu naroda Federacije BiH.

“Možda će se okolnosti promijeniti, možda će i drugi potpredsjednik dati suglasnost. Dakle predsjednica Federacije je imenovala Vladu Federacije, potpredsjednici trebaju dati suglasnost i potvrda ide u Zastupnički dom. Onaj tko ima parlamentarnu većinu taj bi svugdje u svijetu trebao formirati vlast, odnosno vladu. Ukoliko dođe do drugačije neke situacije to znači da se radi o blokadi. Mi smo država koja živi Dejtonski mirovni sporazum, država koja ima visokog predstavnika i on ima bonske ovlasti koje se obično koriste u slučajevima nekih blokada da bi se procesi deblokirali. I ako dođe do blokade uvjeren sam da će visoki predstavnik reagirati i deblokirati proces izbora nove Vlade Federacije.”

OGLAS

Navodi da je parlamentarna većina svugdje u svijetu 50+1.

OGLAS

“Kada se neke stranke okupe i naprave koalicijske sporazume i dogovore i kada u razgovoru s predsjednikom Federacije kažu da imaju parlamentarnu većinu od 98 zaastupnika, to bi otprilike trebalo biti 50. Dakle ova grupacija stranaka ima i više od toga, 56 ili 57. Postoji parlamentarna većina, mi živimo parlamentarnu demokraciju. U Ustavu piše da se moraju provoditi fer i slobodni izbori.”

OGLAS

Smatra da bi eventualna intervencija visokog predstavnika mogla biti u smislu odblokiranja procesa.

“Otprilike nešto kao što imamo na državnoj razini kod izbora Vijeća ministara, da Predsjedništvo predlaže predsjedavajućeg Vijeća ministara, a da izglasava Zastupnički dom PS BiH. Bilo kakva priča oko uvjetovanja s jednim ili dva kantona na razini Federacije, ja mislim da je to potpuno apsurdno i da se to sigurno ne može dogoditi.”

Čampara ističe da se Schmidt uopće ne mora voditi tim što bi kome bilo prihvatljivo.

“To što HDZ-u nešto nije prihvatljivo, to je njihova stvar. Ali isto tako ne mora nama biti prihvatljivo nešto što je za HDZ prihvatljivo. Tako da, on će donijeti odluku koja je dobra za građane BiH i za procese deblokiranja u BiH. Mislim da je najpravičnije rješenje kojim ni jedna stranka neće biti u potpunosti zadovoljna. Slažem se da bi trebalo donijeti neku dugoročnu odluku.”

Na pitanje kako funkcionira Osmorka u ovom trenutku, odgovara:

“To ovisi od pitanja kojima se bave. Čim imate puno stranaka naravno da je teže funkcionirati. Mislim da se došlo do neke krajnje faze, do kraja ovog jednog političkog procesa. Neke stvari su završene na državnoj razini, evo na kantonalnim razinama. Utvrdili smo program rada nove Vlade, prioritete, raspodijelili resore tako da se nadam da će se moći raditi. Naravno da će uvijek biti različitih mišljenja i turbulencija i neslaganja.”

Oglasi
LM