viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.09.22 @ 10:52

Predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović izjavio je uoči današnje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) kako očekuje da će Visoki predstavnik donijeti konačnu odluku kojom će izmijeniti Ustav Federacije i Izborni zakon BiH sukladno presudi Ustavnog suda BiH, navodi se u priopćenju za javnost Hrvatskog narodnog sabora BiH,prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Navedeni je i da ta odluka treba osigurati jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje što je sve i potvrđeno Sporazumom iz Mostara prije dvije godine.

OGLAS

-Jednakopravnost konstitutivnih naroda temelj je mira u Bosni i Hercegovini. Svako narušavanje središnjeg Daytonskog principa jednakosti vodi ka neželjenoj destabilizaciji zemlje. Podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnji nasiljem do kraja bi narušili vjerodostojnost institucije Visokog predstavnika, navodi se u priopćenju.

OGLAS

„Opći je dojam da su najvažniji predstavnici međunarodne zajednice prepoznali kako sustavna diskriminacija hrvatskoga naroda ne može donijeti ničega dobrog našoj domovini Bosni i Hercegovini“, naveo je Čović.

OGLAS

Dodao je kako je odluka Ustavnog suda BiH jasna i nedvosmislena, te da očekuje „da se najvažniji međunarodni čimbenici u zemlji neće svrstati uz one faktore koji već pet godina bojkotiraju pregovore u dobroj vjeri“.

Istaknuto je da politički dijalog te kompromis moraju biti načelo stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine, a dogovoreni i potpisani sporazum političkih dužnosnika iz lipnja 2020. godine, uz nazočnost međunarodnih dužnosnika, jamac reformskim procesima koji su potrebni u BiH po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva s ograničenim ustavnim izmjenama.

“Rješavanje vodećih prioriteta ključni je zadatak Vijeća za implementaciju mira. Upravo oni moraju podržati sve potrebne korake stabilnog političkog dijaloga te osigurati izvršavanje političkih dogovora i napredovanje prema vanjskopolitičkim ciljevima, odnosno euroatlantskim integracijama. Donošenje odluke koja će učvrstiti jednakopravnost rasteretit će politički dijalog i doprinijeti ostvarenju kandidatskog statusa za BiH do kraja ove godine”, stoji u priopćenju.

Konačno, Čović ističe da se mora stabilizirati politička situacija u BiH, ukloniti sve diskriminacije te uspostaviti jednakopravan odnos tri konstitutivna naroda i svih ostalih žitelja BiH, stvarati temelje boljeg života, razvijati se i napredovati kako bi svaki čovjek imao dostojanstven život u našoj domovini BiH.

Oglasi
LM