spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
1.2 ° C
1.2 °
1.2 °
82 %
1.5kmh
92 %
Ned
1 °
Pon
5 °
Uto
3 °
Sri
6 °
Čet
6 °

CVITANOVIĆ: Nova koalicija neka pokaže da može, želi i hoće ispunjavati uvjete koji su pred nama

- Oglasi -

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović kazao je da kandidatski status donosi jednu dozu optimizma u našem društvu koje se dugo vremena valja u političkom blatu.

– Donosi jednu dozu vjere da nismo sami, da nismo ostavljeni i da usprkos našem neradu i nedogovaranju EU BiH smatra vrlo bitnom zbog niza stvari. Moramo biti iskreni da je na ovu odluku značajno utjecala geopolitička situacija u okruženju, ruski utjecaj u BiH i EU je željela zagrliti BiH. Iskreno mislim da je na ovu odluku utjecalo i nekoliko članica zemalja EU koje su iskreno forsirale da se BiH da taj kandidatski status jer je BiH vrlo kompleksna, složena država. Nadam se da će to biti poticaj novoj vlasti i da ćemo uz taj vjetar u leđa uspjeti krenuti ka euroatlantskim integracijama, rekao je Cvitanović gostujući u Gost Dnevniku D Federalne televizije.

O koaliciji HDZ-SNSD-Osmorka kaže da je dokument napokon potpisan.

– Iako je gospodin Dodik rekao da nikad ništa neće potpisati, a što se odnosi na državnu razinu ipak je neki dokument potpisan. Kvalitetno ćemo ga analizirati, ali dobar je korak da su potpisali nešto. Siguran sam da nisu potpisali, a da se nisu bar dijelom konzultirali s međunarodnom zajednicom i s američkom administracijom u BiH i taj dokument ne bi trebao biti protiv BiH. Ako su iskreno potpisali i ako iskreno žele to što su potpisali, nikakav problem nije uraditi ovo što EU od nas traži – istaknuo je.

Cvitanović smatra da će koalicija na samom početku na osnovu entuzijazma uraditi nešto.

– Ali bojim se da to neće dugo trajati. Doći će one teške teme gdje će se podijeliti. Kamen spoticanja može biti puno toga. Ostavljam nadu i prostor ovoj koaliciji da pokaže da može, želi i hoće ispunjavati ove uvjete koji su pred nama i da hoće raditi u interesu svih građana BiH. Nadam se da ćemo provesti u ovom periodu sve presude Europskog suda za ljudska prava i presudu Ustavnog suda BiH, da ćemo imati legitimnog člana Predsjedništva, da ćemo završiti te tegobe koje nas u Federaciji more. Najbitniji kompromis za BiH je kompromis Hrvata i Bošnjaka. Federacija mora biti lokomotiva europskog puta BiH – mišljenja je Cvitanović.

O činjenici da SDA nije dio vlasti kaže da ekipa koja je okupila osam stranaka u zastupničkim domovima nosi legitimitet.

– Okupili su se, kad se saberu njihovi glasovi i glasovi SDA, teško je tu tražiti legitimitet. Legitimitet se traži u Domu naroda. Ali ne treba nitko biti nervozan što neće biti dio vlasti. Nekada dođe dobro iz oporbe poticati da jače rade, kritizirati u nekom pozitivnom smislu da se dođe do nekih pomaka za sve nas u BiH. Čak smatra da bi se zakonom trebalo ograničiti na dva mandata jer svako se uzoholi kada je toliko dugo na vlasti. Možemo se natjecati oko unutarnjih odnosa, ali nitko ne bi smio biti smetnja ovome što smo danas dobili na poklon – kazao je.

Naglašava da je u BiH sve realno očekivati.

– Ako govorimo o razini FBiH, očekujem i vjerujem da će SDA na razini izbora predsjednika i dva potpredsjednika učiniti sve da izabere svog čovjeka koji će provoditi politiku SDA. I na tom tragu ne očekujem da će podržati izbor Vlade Federacije u kojoj neće participirati – poručio je Cvitanović.

Predsjednik HDZ-a 1990 navodi da nisu sudjelovali u pregovorima.

– Puno više HNS-a je bilo prije izbora, nego što ga ima nakon izbora. Ali isto tako da smo bili kao narod u mogućnosti prije izbora da imamo izmijenjen Izborni zakon, imali bismo i kandidata za Predsjedništvo. Imali bismo jednu potpuno drugu utakmicu jer mi nažalost nemamo taj luksuz kakav imaju Bošnjaci u Federaciji, da se u punom kapacitetu međusobno natječemo a da nemamo strah da će nam netko drugi izabrati ili člana Predsjedništva ili Dom naroda. I ove odluke visokog predstavnika nam u narednim izborima daju puno više izbora – ocijenio je Cvitanović.

Ističe da HNS mora počivati na povjerenju.

“Svaka organizacija u kojoj je više faktora temelji se samo na povjerenju i na odgovornosti prema poslu koji radite. Ja sam najveći zagovornik HNS-a u BiH proteklih 6-7 godina. Nisam žalio ni stranku ni bilo koga da čuvam HNS. Ako se i kad izgubi povjerenje, HNS onda gubi svoj smisao. Naši procesi do dovođenja hrvatskog naroda u BiH do pune ravnopravnosti nisu još potpuni. Ja ću učini sve da to povjerenje ostane na razini, da ne izgubimo HNS – kazao je.

Kaže kako ne moraju biti vlast nigdje, ali su dali ogroman doprinos zajedničkom poslu.

– Očekujem da ćemo razgovarati o vlasti. Nisam još razgovarao s Čovićem. Očekujem da će se otvoriti razgovori. Postoje županije gdje se ne može napraviti vlast bez nas. Ali uopće nije bitno hoćemo li biti dio vlasti. Bitno je da se principi i politike za koje smo se zalagali realiziraju. Ja ću biti sretan da se promijeni Izborni zakon i da imamo legitimnog predstavnika – kazao je Cvitanović.

Naglašava kako su ostvarili izborni cilj u SBŽ-u.

– Vjerujem da će biti nastavka nametanja odluka visokog predstavnika. Za ovo što je nametnuo, pozdravljam tu odluku i to je jedina odluka koju je visoki predstavnik nametnuo a da je išla u prilog hrvatskoj politici. Osobno bih bio sretan kada bi iste ovlasti imalo Vijeće naroda RS-a kao što ih ima Dom naroda FBiH. Na taj način bismo učinili potpuno konstitutivnim sve narode u BiH – zaključio je Cvitanović.

Video Cvitanovićevog gostovanja pogledajte OVDJE.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.