viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.10.22 @ 14:38

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik sastao se danas s europskim povjerenikom za proširenje i susjedstvo Oliverom Várhelyijem.

OGLAS

Várhelyi je, kako je objavljeno na Dodikovom službenom Twitteru, informirao Dodika o preporuci Europske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata.

Oglas

“Zahvalio sam mu na osobnom angažmanu, ali sam izrazio i sumnju da ovakva BiH s međunarodnom upravom i Uredom visokog predstavnika (OHR) može napraviti ikakav napredak” – napisao je Dodik.

Paket proširenja za 2022. godinu predstavljen je jučer u Bruxellesu, kada je Europska komisija preporučila davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini za članstvo u Europskoj uniji, o čemu bi se vjerojatno trebalo odlučiti u prosincu pred Vijećem EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuka dolazi pod uvjetom da se ispune neki koraci, a to su da se prioritetno usvoje Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću (VSTV), Zakon o sudovima, Zakon o sprječavanju sukoba interesa, te da se poduzmu odlučniji koraci u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Također je potrebno osigurati bolje mehanizme upravljanja granicama, uspostaviti funkcionalan sustav azila i spriječiti slučajeve mučenja i zlostavljanja uspostavom međunarodnog mehanizma, zajamčiti slobodu medija i zaštitu novinara.

Oglasi
LM