viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.11.22 @ 13:58

Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Narodni europski savez, Bosanskohercegovačka inicijativa – Kasumović, Fuad, Pokret demokratske akcije, Za nove generacije i Stranka za Bosnu i Hercegovinu jučer su usuglasili tekst Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

OGLAS

Zajednički nastup

Suglasnost na tekst Sporazuma o formiranju parlamentarnih većina na svim nivoima u BiH dali su organi stranaka te su ga predsjednici svih navedenih stranaka jučer i potpisali. Uime NES-a i SBiH, kao grupacije koja zajedno nastupa, potpis je stavio Nermin Ogrešević, a SBiH bi trebala u narednim danima verificirati Sporazum na svojim organima.

Oglas

Također, verifikacija se očekuje i od organa partije Za nove generacije. Demokratska fronta je, također, pozvana da bude dio ove grupacije. Sporazumom je, između ostalog, predviđen zajednički nastup u svim pregovorima s drugim političkim subjektima – potencijalnim partnerima u formiranju parlamentarnih većina.

Veliki dogovor

Također, potpisnici su se obvezali i na što skorije usuglašavanje zajedničkog programskog dokumenta s jasnim principima, mjerama i smjernicama djelovanja izvršne vlasti na svim nivoima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ovog velikog dogovora osam stranaka iz opozicije potpuno je jasno da špekulacije iz kuhinje SDA da će Nermin Nikšić i SDP s njima praviti vlast ostaju samo to – špekulacije. 

Nikšić je očito uspio da okupi stranke različitih političkih orijentacija, a sve s ciljem ispunjenja obećanja koja su svaka od njih dale biračima da će raditi na smjeni vlasti koju je predvodila SDA.

Dakle, nakon što je Bakir Izetbegović izgubio od zajedničkog kandidata opozicije Denisa Bećirovića sada i SDA ostaje bez vlasti na državnom i federalnom nivou te u većini kantona.

Oglasi
LM