viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.11.22 @ 07:54

Izvanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, koja je prekinuta 19. listopada zbog nedostatka kvoruma, bit će nastavljena danas kada bi se izaslanici trebali izjasniti o imenovanju četvrtog nedostajućeg sudca Ustavnog suda Federacije BiH. U dosadašnjem tijeku sjednice prihvaćen je prijedlog predsjednika FBiH za imenovanje troje od četvoro nedostajućih sudaca Ustavnog suda FBiH, ali pitanje imenovanja četvrtog sudca nije riješeno jer je uslijedio prekid.

Sudci čije imenovanje je potvrdio Dom naroda su: Ajša Softić (Bošnjakinja), Mirko Milićević (Hrvat) i Branimir Orašanin (Srbin). Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nisu postigli suglasnost, te nisu mogli predložiti ime za četvrtog sudca. Na sjednici Doma naroda imenovanje četvrtog sudca izazvalo je dužu raspravu u kojoj su iznesena različita mišljenja o tome na koji način se treba birati četvrti sudac Ustavnog suda FBiH. Dnevnim redom ove izvanredne sjednice bilo je predviđeno da on bude imenovan sa kandidacijskih lista dostavljenih iz Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH iz 2019. i 2021. godine, jer su bila dva različita natječaja.

OGLAS

Ako se iscrpi lista iz 2019. godine, prelazi se na 2021. godinu dok se ne dođe do osobe koja bude imala najveći broj glasova. Time bi se po prvi put primijenila odluka o izmjenama Ustava Federacije BiH koju je 2. listopada nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. Navedene izmjene predviđaju da ako predsjednik Federacije BiH ne predloži sudce, većina nazočnih u Domu naroda glasuje o potvrđivanju najviše rangiranog kandidata s liste koju je dostavio VSTV BiH.

OGLAS
Oglasi
LM