viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.09.22 @ 15:01

Na prijedlog Federalnog zavoda za statistiku, Vlada FBiH je dopunila Odluku o klasifikaciji zanimanja u Federaciji BiH. Naime, dopunjen je Šifarski popis zanimanja koji čini sastavni dio donesene odluke.

Nakon procedura vezanih za predlaganje dopune Klasifikacije zanimanja, Šifarskim popisom definirano je i opisano 45 novih zanimanja.

OGLAS

Inače, klasifikacija zanimanja je obvezan statistički standard koji su dužni primjenjivati svi organi vlasti, gospodarska društva, ustanove i druge pravne osobe u Federaciji BiH koje evidentiraju, prikupljaju, obrađuju, analiziraju, prenose i iskazuju statističko-analitičke podatke bitne za praćenje stanja i kretanja na socijalno-ekonomskom području.

OGLAS

Federalni zavod za statistiku je u obrazloženju odluke naveo, da je u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, krajem 2021. godine pokrenuo aktivnosti na dopunama Klasifikacije zanimanja, te zatražio prijedloge za dopunu Klasifikacije svim relevantnim institucijama s nivoa Federacije BiH. To su Agencija za državnu službu FBiH, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalni zavod MIO, Federalni zavodu zdravstvenog osiguranja, Federalni zavod za zapošljavanje, Porezna uprava Federacije BiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH.

OGLAS

Nakon što je Federalni zavod za statistiku pojedinačno analizirao sve pristigle zahtjeve za dopunu Klasifikacije zanimanja u Federaciji BiH, te proveo neophodne procedure, pripremio je dopunu odluke.

Oglasi
LM