spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.7 ° C
19.7 °
19.7 °
73 %
2.5kmh
100 %
Pon
18 °
Uto
18 °
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
22 °

Dragan Čović održao sastanak s veleposlanicima Kvinte i Šefom izaslanstva EU o aktualnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i Europi

- Oglasi -
- Oglasi -

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a BiH danas je u Sarajevu održao radni susret s veleposlanicima država Kvinte, Nj. E. Michaelom Murphyjem, Nj. E. Matthew Fieldom, Nj. E. Margret Uebber, Nj. E. Christine Toudic i Nj. E. Marcom di Ruzzom te sa Šefom Izaslanstva Europske unije u BiH, Nj. E. Johannom Sattlerom.

Teme sastanka obuhvatile su trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u BiH I Europi. Također je razgovarano o europskom putu, s naglaskom na žurne izmjene Izbornog zakonodavstva kako bi se ostvarili formalno-pravni uvjeti za održavanje demokratskih izbora. 

Dr. Čović je istaknuo posvećenost postizanju skorog dogovora o Izbornom zakonu, a kako bi se unutarnja politička situacija dugoročno stabilizirala na temelju potpune ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ukidanju diskriminacije i nejednakosti u postojećem izbornom sustavu. 

Istaknuo je važnim implementaciju presuda Ustavnog suda BiH te Europskog suda za ljudska prava te naglasio kako su ove izmjene i prilika za ubrzanje europskog puta. Oni predstavnici koji zaista održavaju političku volju hrvatskoga naroda u pregovaračkom su procesu ponudili višestruke modele koje zadovoljavaju zahtjevne kriterije – kazao je dr. Čović.

Naglasio je i kako sada već ustaljena praksa preglasavanja hrvatskoga naroda i institucionalna nejednakost šteti ne samo Hrvatima, već cijeloj Bosni i Hercegovini. Praksa oduzimanja ustavno zajamčenih prava nije u skladu s demokracijama kojima težimo – istaknuo je. 

Istovremeno je istaknuo kako, usprkos zastoju, Bosna i Hercegovina mora ozbiljno revitalizirati svoj put prema Europskoj uniji i kandidatskom statusu.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE