spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.1 ° C
2.1 °
2.1 °
88 %
1.3kmh
100 %
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °

EU izdvojila više od 53 milijuna eura za OHR u BiH

- Oglasi -
- Oglasi -

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) u Europskom parlamentu (EP) Željana Zovko uputila je zastupničko pitanje Europskoj komisiji u vezi s financijskom potporom iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III) Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

S obzirom na to da je uime EP-a pregovarala na najnovijem Instrumentu pretpristupne pomoći, Zovko je upitala Europsku komisiju koliki iznos sredstava je iz ovog instrumenta dodijeljen OHR-u u BiH, koliko sredstava će se izdvojiti u budućnosti te po kojoj osnovi se Instrument pretpristupne pomoći koristi za financiranje tijela UN-a, priopćeno je iz njenog ureda. Europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi odgovorio je da je EU u razdoblju od 2008. do 2014. godine za OHR BiH izdvojila 33.656.005 eura te 17.899.531 euro u razdoblju od 2015. do 2020., što je ukupno 51.555.536 eura. Dodao je također da se doprinos EU-a postupno smanjivao u skladu sa smanjenjem ukupnog proračuna OHR-a, ali da je EU i dalje glavni donator OHR-a s iznosom od 2.413.328 eura u ukupnom proračunu od 5.327.627 eura u razdoblju 2021./2022. godine.

- Oglasi -

U službenom odgovoru nadalje stoji da OHR nije tijelo UN-a već ad-hoc institucija te da potpora EU-a omogućuje OHR-u da u bliskoj suradnji s delegacijom EU-a i posebnim predstavnikom EU-a u Bosni i Hercegovini radi na ispunjavanju svog mandata, a posebno u odnosu na ciljeve i uvjete programa 5+2. Navedeno je i da Europska unija doprinos OHR-u uplaćuje kao članarinu u Vijeću za provedbu mira, a svrha doprinosa je olakšavanje rada OHR-a u skladu s tematskim prioritetima Instrumenta pretpristupne pomoći u jačanju svih aspekata dobrosusjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne suradnje, kao i osnaživanja kapaciteta Unije i njezinih partnera u sprječavanju sukoba i izgradnji mira.

- Oglasi -

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.