viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.05.23 @ 07:46

Vlada Federacije je na temelju popisa pučanstva raspodijelila potporu županijskim razinama te je donijela odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu novca za projekte u gradovima i općinama

Zamjenik premijera i ministar financija FBiH Toni Kraljević ocijenio je kako je FBiH raspodjelom 200 milijuna maraka potpore za županije te raspisivanjem natječaja za jedinice lokalne samouprave pokazala odgovornost i razumijevanje za potrebe ovih razina vlasti. Vlada FBiH donijela je odluku o raspodjeli sredstava županijama u iznosu od 200 milijuna maraka, piše Večernji list BiH.

OGLAS

– Osam godina bio sam na čelu županijskog Ministarstva financija i vrlo sam dobro svjestan što znači ova potpora. Posebno je to važno zato što županije imaju veliki broj nadležnosti i obveza koje moraju ispuniti. Federacija razumije da se značajan dio nadležnosti i života odvija na razini županija te lokalne samouprave. U pitanju je zapravo simbioza jer su svi ti projekti povezani – rekao je ministar Kraljević za Večernjak. Riječ je o dodjeli financijske pomoći županijskim proračunima za provođenje strukturnih reformi i financiranje/sufinanciranje infrastrukturnih projekata u omjeru pola-pola. Kriteriji za raspodjelu sredstava županijama su broj stanovnika prema popisu pučanstva, kućanstava i stanova u BiH iz 2013. godine, uz primjenu pondera za Posavsku i Bosansko-podrinjsku županiju.

OGLAS

Kriterij popis pučanstva

OGLAS

Na temelju utvrđenih kriterija Unsko-sanskoj županiji, koja, prema popisu iz 2013. godine, ima 273.261 stanovnika te čini 11,95 posto udjela, dodijeljeno je 23,9 milijuna maraka. Posavskoj je županiji s 43.453 stanovnika pripalo 7,6 milijuna KM, a ta županija ima udio u raspodjeli od 3,8 posto. Najvećoj županiji u FBiH – Tuzlanskoj, koja ima 445.028 stanovnika, otišlo je najviše novca. Tamo je raspoređeno 38,9 milijuna maraka. Zeničko-dobojskoj ide 31,8 milijuna, a tamo su 364.433 stanovnika prema popisu iz 2013. godine. Bosansko-podrinjskoj, koja ima 23.734 stanovnika, ide 4,1 milijun maraka. Hercegovačko-neretvanskoj županiji, koja ima 222.007 stanovnika, bit će usmjerena 19,4 milijuna maraka, a za Zapadnohercegovačku, koja ima 94.898 stanovnika, iz federalne su blagajne izdvojena 8,3 milijuna KM. Sarajevska županija dobiva 36,1 milijun KM, a u njoj žive 413.593 stanovnika. Hercegbosanskoj županiji s 84.127 stanovnika ide potpora od 7,3 milijuna maraka. Ministar Kraljević objašnjava kako raspodjela potpore županijama, kao i javni poziv općinama i gradovima za financiranje projekata, ima za cilj doprinijeti poboljšanoj kvaliteti života te proizvodnoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji lokalnih razina vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Korisnici sredstava dužni su izvješće o utrošku sredstava dostaviti Federalnom ministarstvu financija najkasnije do 31. prosinca 2024. godine. Za općine i gradove pripremljen je poseban javni natječaj na koji će se moći prijaviti za namjenske projekte, bilo da je u pitanju cestovna infrastruktura (ceste, mostovi, kružni tokovi, parkirališta, pješačke i biciklističke staze…), komunalna infrastruktura te objekti obrazovnog, sportskog i kulturnog karaktera (predškolski objekti, školski objekti, dječja igrališta i igraonice, školsko-sportske dvorane i igrališta…). Među objektima koji se mogu kandidirati su i oni od značaja za jedinice lokalne samouprave – domovi kulture, društveni domovi, knjižnice te financiranje i drugih aktivnosti od značaja iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Prijavu na javni poziv mogu podnijeti jedinice lokalne samouprave, osim onih koje do trenutka zatvaranja javnog poziva nisu izvršile povrat neutrošenih/nenamjenski utrošenih sredstava dodijeljenih na osnovi javnog poziva iz 2020. godine. Kriterijima je utvrđeno da jedan podnositelj zahtjeva može dostaviti više od jednog zahtjeva u okviru ovog javnog poziva. Maksimalna vrijednost financiranja u okviru ovog javnog poziva po svim projektima/zahtjevima/inicijativama za područje jedne jedinice lokalne samouprave iznosi do milijun maraka, do 3,4% ukupnih sredstava za raspodjelu. Iznimno, precizira se, u slučaju opravdane potrebe, moguća su odobravanja i većih iznosa, o čemu konačnu odluku donosi Vlada FBiH. Uz opće uvjete, posebni kriteriji će uključiti i dostavljanje projektno-tehničke dokumentacije, a odluka o financiranju projekata ovisit će i o fazi u kojoj se nalazi te očekivanim rezultatima realizacije. 

Oglasi
LM