spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
raštrkani oblaci
18.4 ° C
18.4 °
18.4 °
74 %
2.2kmh
36 %
Uto
30 °
Sri
32 °
Čet
36 °
Pet
30 °
Sub
21 °

Izetbegović: Misle da ono što nije završeno ratom će završiti olovkom, neće moći

- Oglasi -
- Oglasi -

U austrijskom gradu Grazu sinoć je održana manifestacija „Dijaspora uz Bosnu i Hercegovinu“, koju su organizirali Udruženje Bošnjaka Štajerske i Centar za dijasporu „Mreža“.

Specijalni gost manifestacije bio je zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, koji je, obraćajući se prisutnima, kazao da država BiH može uraditi mnogo toga za svoju dijasporu i da je neophodno ojačati vezu sa iseljeništvom.

- Oglasi -

– Dijaspora je dobila svoju fizionomiju, svoju snagu i poziciju diljem svijeta. Mi smo u BiH ojačali i vrijeme je da te veze ojačamo. Treba nam i vaša podrška – poručio je Izetbegović.

- Oglasi -

Naglasio je da bh. dijaspora ima dvije domovine, onu u kojoj trenutno žive i u onoj u kojoj su sjećanja, emocije i u koju će se, kako je kazao, sasvim sigurno vratiti.

– Austrija poštuje bosance. Naša dobrota osvoji ljude. Mi smo se odupirali kad je Austrougarska došla, a onda smo počeli da poštujemo zemlju koja je poštovala nas. Kada je počeo rat i kada su prve izbjeglice došle u Austriju, zatekli su ovdje prava za koja su se izborili naši preci – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo da je BiH lijepa zemlja sa svim preduvjetima za kvalitetan život njenih građana.

– Ona bi sa lakoćom mogla da hrani duplo više stanovnika nego što sada ima, ali nam treba uređeni sistem. Poseban resurs su naši talentirani mladi ljudi. Sve smo snažniji i organiziraniji. U Švedskoj se više naša dijaspora obrazuje nego sami Šveđani. Oni procvatu kada dođu u uređeni sistem. Odgovor je BiH kao zemlja vladavine zakona i uređenog sistema – izjavio je Izetbegović.

Prepreka tom cilju su, dodao je, nacionalizmi, iako je i sam nacionalista, koji ne dozvoljavaju napredak države, ali je napredak u posljednja dva desetljeća ipak ostvaren.

– Sedamdeset posto PDV se prikupi tamo gdje žive Bošnjaci, tamo gdje je Armija R BiH branila državu. Sarajevo je ekonomski trenutno jače od cijelog entiteta RS. Više PDV-a se u Sarajevu prikupi nego u cijelom RS-u. To ipak nije dovoljno. Moramo uraditi više – poručio je Izetbegović ne predočavajući dokaze za ove teze.

Govoreći o prioritetima u narednom periodu, Izetbegović je izdvojio infrastrukturne projekte koji će omogućiti kvalitetnije povezivanje ljudi i lakši tranzit roba, a samim tim i snažniji ekonomski razvoj BiH.

– Nakon pada travanjskog paketa, krenula je defanziva, a ofanziva retrogradnih snaga. Osjećaju da je zadnji moment da zadrže napredovanje bosanskog patriotskog fronta. Neće im to uspjeti. Nastavit će se reformski procesi i napredak BiH – kazao je Izetbegović.

Olovka je i naše oružje

– Ne smiju se ovjekovječiti mehanizmi kojima će bosanski patrioti postati treća klasa građana u BiH – izjavio je Izetbegović.

Situacija u Ukrajini se, dodao je, direktno reflektira i na situaciju u BiH. U Ukrajini se, smatra Izetbegović, brani cijela Evropa i njene vrijednosti.

– Dijaspora je jedina dodatna snaga za BiH. Izašli ste iz zemlje, obrazovali ste se. Vi ste sposobni pomoći nam da se pokrenemo u pravom smjeru – poručio je Izetbegović.

U tom kontekstu je naglasio potrebu registracije i glasovanja na predstojećim Općim izborima, posebno istaknuvši potrebu glasanja za zajedničku listu svih probosanskih stranaka u RS.

– Oni misle da ono što nije završeno ratom se može završiti olovkom. Vidjeli ste da neće moći. Olovka je i naše oružje. Ali svako treba uzeti olovku i krenuti – poručio je Izetbegović.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.