spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
24.1 ° C
24.1 °
24.1 °
71 %
0.4kmh
0 %
Uto
33 °
Sri
35 °
Čet
33 °
Pet
34 °
Sub
27 °
spot_imgspot_img

Izetbegović traži odgađanje sjednice Doma naroda na kojoj se treba razgovarati o izmjenama Izbornog zakona

- Oglasi -
- Oglasi -

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za koju je HDZ po hitnom postupku najavio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, trebala bi biti održana sutra. Međutim, SDA traži od Dragana Čovića, predsjedatelja Doma, da otkaže zasjedanje.

Potvrdio je to za Faktor predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“SDA traži od predsjedatelja Doma naroda PSBiH da otkaže sjednicu koju je sam zakazao, jer nisu stvoreni uvjeti za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona, kaže Izetbegović.

HDZ-ov prijedlog, kojeg je u proceduru uveo Klub Hrvata, neprihvatljiv je iz niza razloga, stav je predsjednika SDA.

“Prije svega, riječ je o protustavnom prijedlogu, jer je u koliziciji sa Ustavom FBiH, ne ispunjava obaveze iz Mišljenja Europske komisije, protivan je preporukama OSCE-a i ODIHR-a, ne otklanja diskriminaciju u pogledu kandidiranja onih koji ne pripadaju konstituvnim narodima, a time ne osigurava ni provođenje presuda Europskog suda za ljudska prava itd, tvrdi Izetbegović.

Uz sve to, dodaje, ignorira se ustaljena praksa da zakone prvo razmatra Zastupnički dom, a zaobiđena je Interresorna radna grupa, čiji zadatak je bio upravo izmjena izbornog zakonodavstva. Suštinski, radi se o jednostranom, pritustanom popisu želja HDZ-a, s namjerom da se uz pomoć SNSD-a u Domu naroda one usvoje i stvori lažna slika kako je “jedan od domova Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Izbornog zakona, tvrdi Izetbegović.

Podsjetimo izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je predložio HDZ BiH provodi se presuda Ustavnog suda BiH, u predmetu Ljubić koja nalaže da i Hrvati u BiH mogu izabrati člana Predsjedništva BiH i sve izaslanike u hrvatski klub Doma naroda, čime bi bila prekinuta praksa da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH, te jednu trećinu izaslanika u hrvatski klub Federalnog doma naroda./

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE