viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.10.22 @ 08:19

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je u nedjelju kao vjeruje da će unatoč njegovom osobnom porazu na prošlotjednim izborima SDA biti dio nove vladajuće većine u toj zemlji a predložio je i uspostavu široke vladajuće koalicije koja bi uključila i nacionalne i građanske stranke.

OGLAS

Izetbegović je po prvi puta nakon što je na općim izborima u srazu s SDP-ovim Denisom Bećirovićem izgubio utrku za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, u nedjelju sazvao sjednicu predsjedništva svoje stranke kako bi analizirali izborne rezultate te odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju izmjena izbornog zakona.

Oglas

“Mi smo otvoreni za sve i treba napraviti jake vlade sa stabilnom potporom u parlamentima. Mi smo i u kampanji govorili da će SDA pobijediti”, kazao je Izetbegović novinarima nakon sjednice stranačkog vrha u Sarajevu ustvrdivši kako je SDA na izborima postigla “čudesan rezultat” a svoj poraz pravdao je odlivom dijela njegovih glasova Željku Komšiću.

SDA je za razliku od Izetbegovića na izborima prošla razmjerno dobro i završila kao relativni pobjednik među Bošnjacima u utrci za mjesta u državnom i parlamentu Federacije BiH no u konačnici bi mogla ostati bez udjela u vlasti jer veći broj oporbenih stranaka planira formirati blok koji će imati više zastupnika od SDA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako se trenutačno na razini glavnih tajnika stranaka obavljaju preliminarni kontakti s HDZ-om BiH te je dodao kako SDA zapravo zagovara “odgovoran pristup” odnosno neku vrstu najšire moguće koalicije koja bi praktično u vlast uključila sve relevantne stranke. Tvrdi kako je to jedini način da se odgovori na sadašnje izazove u zemlji ali i na krizu i opasnosti koje donosi rat u Ukrajini. Obećao je, ipak, kako SDA “sigurno neće biti remetilački faktor”.

Jedan od čelnika oporbe Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda (NiP), kazao je ranije ovog tjedna kako je uvjeren da će nova vlast biti formirana bez SDA. U intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” ustvrdio je kako će oporbeni blok predvođen NiP-om, SDP-om i Našom strankom (NS) u Zastupničkom domu državnog parlamenta moći okupiti 13 od 42 zastupnika što je više nego što mogu imati SDA i Komšićeva Demokratska fronta (DF) kao drugi potencijalni partneri u novoj vlasti. Sličan omjer snaga očekuje i na razini Federacije BiH. Vjeruju kako će imati većine i u domovima naroda.

Potvrdio je i kako su u bošnjačkoj oporbi svjesni da pri tom moraju koalirati s HDZ-om i Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

“Ne vidim opciju da se može zaobići Dodik. HDZ i SNSD su u čvrstom savezu. Potpuno je jasno da se taj savez neće raskidati. Ali treba reći da su Izetbegović i Komšić najodgovorniji za to što su Dodik i Čović ovoliko snažni”, kazao je Konaković.

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović je, pak, u intervjuu agenciji Anadolija najavio kako će pregovori o novoj vlasti početi već narednog tjedna iako do tada neće biti objavljeni konačni rezultati izbora.

Kao partnere HDZ-u čiji ulazak u vlast smatra osiguranim Čović s bošnjačke i srpske strane vidi one koji dobiju apsolutnu većinu, “tko god to bio”. Pojasnio je kako će potencijalnim partnerima kao uvjet postaviti potvrdu njihove spremnosti da rade na uključenju BiH u EU ali i NATO te na brzoj promjeni izbornog zakona BiH.

Oglasi
LM