viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.12.22 @ 12:14

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine trebalo bi u srijedu razmatrati imenovanje mandatarke za novi saziv Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ), a protuustavni član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da ukoliko to bude na dnevnom redu imat će nekoliko pitanja koja će se ticati NATO puta.

Naime, Komšić tvrdi da u koalicijskom sporazumu stranaka koje su odlučile formirati vlast nakon listopadskih izbora nije precizirano pitanje daljnjeg napretka BiH na putu ka članstvu Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

OGLAS

Sporazum su potpisali predstavnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i blok od osam bošnjačkih stranaka koji čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Narod i pravda, Naša stranka, Stranka za BiH, Bh. inicijativa Kasumović Fuad, Pokret demokratske akcije (PDA), Narodni evropski savez (NES) i stranka Za nove generacije.

OGLAS

“Znači li to da dižemo ruke od toga stalno ili privremeno i kakav će odnos biti nove mandatarke o tom pitanju i kako će se Vijeće ministra, koje bi trebala voditi naredne četiri godine, postaviti, kao i planira li se povećanje proračuna posebno za sektor obrane u tom kontekstu”, kazao je Komšić, koji ovom izjavom očito želi dati sebi na važnosti.

OGLAS

Krišto će, naime, bez obzira kako Komšić glasovao biti imenovana za mandatarku novog Vijeća ministara, jer će takvu odluku, nesumnjivo, podržati bošnjački i srpski članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja je i visoka dužnosnica SNSD-a -stranke koja je dio nove koalicije, te Denis Bećirović, kojeg je “Osmorka”, kao kandidata SDP-a podržala na izborima i zahvaljujući čemu je izabran u Predsjedništvo BiH.

Kako Hrvatski Medijski Servis neslužbeno saznaje Krišto će ignorirati Komšićev zahtjev, iz najmanje tri razloga. Prvi je što je Komšić uzurpator pozicije hrvatskog člana Predsjedništva, koji je na tu dužnost izabran protustavno glasovima Bošnjaka. Drugi je što njezina stranka HDZ BiH, kao i druge članice HNS-a su usvojile zaključak da s Komšićem i DF-om neće, upravo iz navedenih razloga, uopće komunicirati. I treći razlog je što je Komšićeva odluka hoće li glasovati za imenovanje Krišto za mandatarku Vijeća ministara potpuno irelevantna.

Naime, Komšić može glasovati protiv njezinog imenovanja, no da bi zaustavio odluku Predsjedništva, prema Ustavu BiH, morao bi se obratiti Hrvatskom klubu Federalnog doma naroda, s tvrdnjom da njezino imenovanje ugrožava vitalni nacionalni interes Hrvatskog naroda, s kojim Komšić ima veze kao i s Marsovcima. U hrvatskom klubu Federalnog doma naroda HDZ BiH i druge hrvatske stranke imaju apsolutnu većinu, pa bi njegov eventualni zahtjev za potvrdom njegova veta na imenovanje Borjane Krišto bio odbačen, ili jednostavno ignoriran. No, znajući unaprijed kakav bi bio ishod tog pokušaja Komšić se, posve sigurno, neće obraćati Klubu Hrvata, čime će potvrditi da je on lažni hrvatski predstavnik u Predsjedništvu BiH i da nije u stanju obavljati tu dužnost. Komšić će eventualno samo glasovati protiv imenovanja Krišto, ali veto neće pokretati. U tom slučaju, odluka Predsjedništva BiH o imenovanju Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH stupit će na snagu, po isteku tri dana od donošenja odluke.

Komšićeva današnja izjava, osim što njom želi pokazati, kako se on kao nešto pita, zapravo je samo još jedan neuspijeli pokušaj obmanjivanja javnosti, kako nova vladajuća koalicija zaustavlja NATO put BiH. Komšić, naime, jako dobro zna da je HDZ, stranka čija je Krišto visoka dužnosnica opredjeljanje za članstvo BiH u NATO-u, kao što i zna da taj put nije zaustavio ni HDZ BiH ni Borjana Krišto, ni Osmorka, već upravo on i njegova stranka, zajedno s njegovim političkim sponzorima iz SDA.

Naime, kako što je nedavno potvrdio i glasnogovornik SNSD-a Radovan Kovačević predsjednik SNSD-a Milorad Dodik s liderom SDA Bakirom Izetbegovićem dogovorio je prije tri godine Program reformi (ANP), što je prvi dokument usvojen u institucijama BiH u kojem se članstvo u NATO-u više ne prejudicira, a time je NATO put, kako je rekao, prekinut i više ne postoji.

Kovačević je istaknuo da zato danas, umjesto Komisije za NATO integracije, postoji Komisija za suradnju s NATO-om.

“To je bio dobar dogovor za Srpsku i zahvalni smo Izetbegoviću za razumijevanje, kazao je tom prilikom Kovačević.

Oglasi
LM