viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.02.23 @ 08:11

Namjera je da krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna bude održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH vezana za proceduru izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

OGLAS

To je kazala predsjedateljica u novom sazivu ovog Doma Mirjana Marinković Lepić napominjući da navedeni termin nije sasvim siguran jer sve treba biti obavljeno u skladu i u ovisnosti od potrebnih procedura.

Oglas

Naime, listu kandidata treba ovjeriti i Središnje izborno povjerenstvo BiH te vratiti u Parlament nakon isteka 48-satnog žalbenog roka.

Listu, na provjeru i ovjeru SIP-u, treba dostaviti Zastupnički dom, što do ovog momenta nije učinjeno, ali su danas dvije institucije kontaktirale u vezi s tim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pravilima, o izboru tročlanog rukovodstva FBiH odlučuje prvo Zastupnički dom, a potom i Dom naroda u Parlamentu Federacije BiH.

Predsjednik i dvoje dopredsjednika FBiH pojedinačno su članovi iz sva tri konstitutivna naroda. Oni između sebe odlučuju na koncu tko će biti predsjednik.

Poznato je da su predsjednik i dvoje dopredsjednika nezaobilazni faktori u predlaganju odnosno imenovanju Federalne vlade.

Za predsjednika/potpredsjednika Fedarcije BiH u novom postizbornom mandatu, iz reda Bošnjaka je kandidiran Refik Lendo, član Stranke demokratske akcije, iz reda Hrvata Lidija Bradara iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, dok je Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) kandidiran iz reda srpskog naroda.

Provjeru Lendine i Bradarine kandidature SIP je ovjerio u siječnju.

Stojanovićeva kandidatura ovjerena je odlukom SIP-a od  2. veljače, odnosno potvrđeno da on ispunjava uvjete. Istog dana, međutim, nije ovjerena i kandidatura Zlatana Begića (Demokratska fronta) iz reda Ostalih. 

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović, kao svoj razlog za odbijanje ovjere Begićeve kandidature je tada naveo da ustavne i odredbe Izbornog zakona BiH, pasivno biračko pravo za predsjednika/potpredsjednika FBiH dozvoljavaju samo predstavnicima odgovarajućeg konstitutivnog naroda.

Na odluku SIP-a vezanu za Begića uložena je žalba nadležnom sudu. 

Oglasi
LM