viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.04.22 @ 13:49

U političkim kuloarima se spekulira da bi u narednih desetak dana u Bruxellesu mogla biti organizirana još jedna runda pregovara, kako se navodi, uz medijaciju najviših dužnosnika iz EU, gdje bi razgovarali o izbornom modelu po principima o kojima se pregovaralo u Sarajevu i u Neumu, te paketu koji pretpostavlja tehničke izmjene zakona.

Na ovome snažno lobira Hrvatska, na čije je inzistiranje nedavno usvojena i posebna izjava lidera EU o neophodnosti izborne reforme. Ipak, za sada još nema službene potvrde da će do sastanka i doći, ali ga itekako očekuju u hrvatskom političkom bloku.

Visoka dužnosnica HDZ-a BiH i članica Interresorne radne skupine za izmjenu Izbornog zakona BiH Borjana Krišto kaže da nema službenog poziva za razgovore u Bruxellesu i da je sve, dok do toga ne dođe, u sferi spekulacije.

“Mi u ime njih ne možemo ništa govoriti. Oni će procijeniti. Ipak, ja se nadam da će do toga doći jer trenutno u BiH nema važnijeg pitanja od promjene Izbornog zakona te stvaranja formalnih preduvjeta za održavanje izbora”, rekla je Krišto za Glas Srpske.

Podsjetila je da su iz zakona, presudom Suda, izbrisane odredbe o izboru izaslanika u federalnom Domu naroda, a BiH bi trebala ispuniti i nekoliko presuda Europskog suda za ljudska prava.

HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor duže vrijeme čine sve i nude vrlo konstruktivna rješenja koja su u interesu političke stabilnosti i budućnosti BiH te ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i drugih građana. Nadam se da će do dogovora doći – poručila je Krišto, prenosi hms.ba.

Oglasi
LM