viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 31.03.22 @ 12:39

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović iznio je podatak da mobilna aplikacija „FMT FBiH oil info“koja se koristi za praćenje cijena naftnih derivata na benzinskim crpkama u Federaciji BiH, trenutno ima više od 100.000 korisnika za Android operativni sistem i preko 10.000 korisnika za iOS operativni sistem, što je, kako je ocijenio, impozantan broj.

Ministar je podsjetio da mobilna aplikacija sadrži sve podatke o aktualnim cijenama po vrstama naftnih derivata, kao i druge relevantne informacije koje se odnose na adresu, odnosno geolokaciju benzinske pumpe po GPS signalu u krugu od 20 kilometara (javno dostupni navigacijski servis Google Maps koji korisnika vodi do izabrane lokacije), te udaljenost korisnika u odnosu na njegovu trenutnu lokaciju, radno vrijeme i druge informacije. 

OGLAS

U pregledniku mobilne aplikacije pod nazivom „Najniže cijene“ nalaze se cijene naftnih derivata na izabranom lokalitetu i iste su poredane od najnižih do najviših. Građani na taj način raspolažu sveobuhvatnim i pravovremenim informacijama o cijenama u realnom vremenu kada te informacije dobije Federalno ministarstvo trgovine i Vlada Federacije BiH.

OGLAS

Prema riječima ministra Vujanovića korištenjem ove mobilne aplikacije omogućuje se i poslovnim subjektima da tokom terenskih aktivnosti i poslovnih putovanja brzo i lako dođu do podatka gdje su točno locirane benzinske pumpe njihovih ugovorenih tenderskih dobavljača.

OGLAS

„Prema podacima iz sistema za kontrolu prometa na benzinskim crpkama u Federaciji BiH (IS NKPND) dnevna potrošnja naftnih derivata u 2021. godinu iznosila je cca 2,1 milijun litara. Broj registriranih motornih vozila u Federaciji BiH, prema podacima BIHAMK-a, nešto je manji od 700.000, što sa sigurnošću implicira da svaki sedmi vozač ima instaliranu mobilnu aplikaciju FMT FBiH oil info. Prema tome, ako se 2,1 milijun litara podijeli sa sedam, dođemo do iznosa od 300.000 litara prodanog goriva građanima koji su prije kupovine izvršili uvid u mobilnu aplikaciju“, kazao je ministar Vujanović.

Kazao je da je raspon cijena po općinama i gradovima u iznosima 0,20 KM,  0,30 KM i više  po litru naftnog derivata.

„Kada se taj najniži iznos od 0,20 KM pomnoži sa 300.000 litara, dobije se iznos od 60.000 KM, što predstavlja kumulativnu uštedu za građane FBiH na dnevnoj osnovi. Dnevna ušteda od 60.000 KM pomnožena sa brojem dana u godini, daje iznos od 21,9 milijun KM. Međutim, kako je broj korisnika mobilne aplikacije krajem ožujka 2021. godine (mjesec koji je prethodio datumu 3.04.2021. godine od kada je na snazi mjera neposredne kontrole cijena u prometovanju naftnih derivata) bio oko 60.000, a sadašnji broj, nakon godinu dana je 110.000, to znači da je prosječan broj korisnika mobilne aplikacije u protekloj godini dana 85.000. Naime, s obzirom da je izračunati prosječni broj korisnika mobilne aplikacije u protekloj godini 85.000, i isti je 77,3 posto od posljednjeg statističkog broja 110.000, dolazimo do podatka da je, u skladu s navedenim izračunom (21,9 milijuna x 77,3%), iznos kumulativne uštede za građane Federacije BiH je 16,9 milijuna KM, odnosno cca 17 milijuna KM“, pojasnio je ministar Vujanović.        

Oglasi
LM