spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Naša stranka objavila uvjete za ulazak u vlast

- Oglasi -

Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke, kazala je da je danas na sjednici Glavnog odbora usuglašen ključni uvjet za sudjelovanje u vlasti. “Ključni uvjet Naše stranke, koji je usuglašen danas u višesatnoj diskusiji, jeste da je sudjelovanje Naše stranke u Vijeću ministara apsolutno uvjetovano prvenstveno potpisivanjem programa od strane svih sudionika vlasti na nivou BiH”, kazala je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Pojasnila je na kojim principima će insistirati Naša stranka. “Deblokiranje i ubrzanje procesa pristupanja EU, opredijeljenost svih političkih subjekata otvaranju pregovora sa EU nakon dobivanja kandidatskog statusa, a u skladu sa osam preporuka. Adekvatno organiziranje i financiranje državnih institucija, posebno onih koji su nosioci europskih integracija. Unapređenje izbornog procesa, njegovog integriteta i transparentnosti. Ispunjavanje potrebnih uvjeta za povlačenje značajnih sredstava iz predpristupnih fondova EU i IPA 3 fondova, što je bilo predizborno obećanje Naše stranke. To su principi sa kojima ulazimo u pregovore. I od ispunjavanja ovih stavki ovisit će konačna odluka Naše stranke o sudjelovanju u vlasti na državnom nivou”, kazala je Ćudić.

Edin Forto, predsjednik Naše stranke, kazao je ova stranka želi da ispuni sva svoja obećanja. “Jako bitna su dva, da se bez nas ne trebaju donositi odluke na bilo kojem nivou, pogotovo kad je u pitanju pristupanje BiH EU, ubrzavanju tog puta i odblokiranju tog puta. Ono što smo patentirali u Sarajevu, kao Naša stranka sa našim partnerima iz trojke (SDP i Narod i pravda), pisanje programskih koalicija, nešto što nije postojalo 2018. godine, kada je napisan po prvi put program za bilo koju vladu u BiH. Ovaj dio obećanja smo već počeli ispunjavati jer se trenutno na federalnom nivou piše program po prvi put. Pišu ga stranke Osmorke i stranke okupljanje oko HDZ-a. Nadam se da će taj program biti nešto što će biti mjera uspjeha jedne vlade i da se ukine praksa matematičkog koaliranja”, kazao je Forto i istakao: “Zbog toga nam je jako bitno da na pregovorima koji će se voditi na nivou BiH da bude fokus na program, a ne na matematiku, na pojedine osobe, na pojedine resore.”

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.