spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
5.2 ° C
5.2 °
5.2 °
89 %
2kmh
100 %
Sub
5 °
Ned
5 °
Pon
7 °
Uto
6 °
Sri
4 °

Novalić: Buduće generacije ne trebaju strahovati za mirovine

- Oglasi -
- Oglasi -

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je danas u Sarajevu da je mirovinski sistem u FBiH proračunska stavka i prioritet isplate, te da buduće generacije nemaju razloga za strah.

Na konferenciji “Reforme mirovinskog i invalidskog sistema u FBiH, rezultati reformi provedenih 2018. i definiranje ciljeva i izmjena u sistemu za njihovo dostizanje u srednjem roku”, Novalić je rekao da je sistem sada ne zavisi samo od prihoda od obaveza.

- Oglasi -

– Kad je demografija u pitanju mi ćemo imati iste probleme kao i Njemačka, jer danas njemačku mirovinu ne zarađuju samo Nijemci već i 20 posto stranih radnika – istakao je Novalić.

- Oglasi -

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača naveo je da je Zakonom o PIO-u iz 2018. uveden novi izračun mirovina kroz bodovnu formulu, te sada mirovine isključivo zavise od perioda staža osiguranja i uplaćenih doprinosa, za razliku od prethodnog sistema koji je koristio koeficijent.

Dodao je da je zakon zadržao postojeće institute – jamstva minimalne mirovine, zajamčene, a na prijedlog Udruženja umirovljenika uvedeno je pravo posmrtnine.

– Mirovine se sada isplaćuju redovno od 5. u mjesecu bez kašnjenja, a i usklađivanja su redovna – rekao je Drljača.

Ravnatelj Federalnog zavoda MIO Zijad Krnjić je naglasio da je omjer radnika i umirvljenika u FBiH trenutno 1,25 prema 1 i da je sistem stabilan.

– Kalkulacije te vrste nemaju osnova i oni koji to problematiziraju nisu upućeni u tematiku – poručio je Krnjić.

Predsjednik austrijskog parlamentarnog odbora za socijalna pitanja Jozef Muhič podcrtao je da je mirovinski sistem stabilan koliko političke stranke žele da ga održe stabilnim, te da se nada da će to biti rezultat konferencije. 

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.