viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.01.21 @ 13:30

Za otprilike dva mjeseca Bosna i Hercegovina bi, ako se bez odgađanja ispoštuju procedure, trebala dobiti novog visokog predstavnika, a to će, potvrđeno je i službeno, biti Christian Schmidt. Njega je njemačka Vlada potvrdila jučer, i to na prijedlog ministra vanjskih poslova Heika Maasa, a time su ispunjeni i formalni preduvjeti za početak procedure imenovanja koje tek trebaju potvrditi članice Vijeća za provedbu mira.

Uvažiti sve

OGLAS

Kako doznaju Nezavisne, njemačka Vlada u protekla dva mjeseca obavijestila je sve članice Vijeća za provedbu mira i ostale međunarodne partnere da Njemačka planira predložiti svog kandidata, ali bez navođenja imena jer je Schmidt formalno mogao postati kandidat tek nakon potvrde u Bundestagu. Kako doznaju, Njemačka odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Schmidtov dolazak dogovoren s Rusijom, da Vlada SAD-a nije bila obaviještena, kao i ostale špekulacije. Kako im je rečeno, Njemačka želi raditi sa svima bez razlike u BiH na ispunjavanju 5+2 uvjeta za zatvaranje OHR-a. Brojni politički predstavnici unutar BiH s nestrpljenjem očekuju kakve će to promjene donijeti skorašnje imenovanje novog visokog predstavnika te na koji će se način voditi razgovori o ispunjavanju preostalih uvjeta i ciljeva koji su preduvjet za zatvaranje OHR-a. Član Bundestaga Josip Juratović za Klix kaže kako je odluka donesena jučer, a da bi se cijela procedura trebala završiti do ožujka ako članice Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) izaberu Schmidta, a zatim sve potvrdi Vijeće sigurnosti UN-a. “Uvijek je pitanje kako će novi ljudi doprinijeti boljoj situaciji u BiH. Poznavajući dobro Schmidta, i osobno i kroz zajednički rad, on je neko tko je na prvi pogled miran, ali je veoma dosljedan svojim ciljevima. Prije svega je demokrat i nije pristran nijednoj strani, već je dosljedan demokratskim principima i sigurno će tako raditi i u BiH”, kazao je Juratović. Ističe da će Schmidt zasigurno pod obvezu uzeti i stavove međunarodne zajednice, kao i struktura na terenu u BiH. “Samo se na taj način može uspjeti. Ne može Schmidt praviti čuda ako nijedna strana ne izrazi dovoljnu političku volju za traženjem pravih rješenja”, zaključio je.

OGLAS

Iskusan diplomat

OGLAS

Schmidt ima bogato političko i diplomatsko iskustvo te poznaje prilike na Balkanu. Kako piše DW prenoseći tekst Frankfurter Allgemeine Zeitunga, Schmidt je od 1991. nekoliko godina bio CSU-ov čovjek u Bundestagu zadužen za vanjsku i sigurnosnu politiku. Kasnije je kao državni tajnik u Ministarstvu obrane u Berlinu često bio u dodiru s Balkanom. Po nalogu kancelarke Merkel, Schmidt je u više navrata boravio u BiH, gdje se, između ostaloga, brinuo i o pronalasku brzih rješenja za smještaj migranata, primjerice koncem 2019. godine.

Oglasi
LM