viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.05.22 @ 22:42

O aktualnoj situaciji u zemlji, izborima, tenzijama, nedogovorima, omjerima snaga, govorila je Marina Pendeš, izaslanica HDZ BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
“Situacija u BiH je onakva kakvu smo je svi mi napravili i političari i novinari i drugi javni radnici, ona nije ružičasta i šaljemo poruku u svijet kao nefunkcionalna država. Trebaju nam reforme i izmjene zakona”, kazala je Pendeš na početku odgovarajući na pitanje kakva je situacija u BiH.
Izbori će se održati, SIP je raspisao izbore, a najavljuju se i novi pregovori oko prijedloga izmjene Izbornog zakona.
“Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je rekao da je uvijek otvoren za razgovor i mi smo kao vodeća i najjača hrvatska politička stranka, zainteresirani za razgovor. Jako je bitno da smo u jednakoj poziciji kao ostala dva konstitutivna naroda da možemo birati predsjednika i predstavnike u vlasti, tamo gdje su predstavljeni konstitutivni narodi. Pritom mislim na Predsjedništvo BiH i domove naroda FBiH i BiH”.

Presude po apelaciji Bože Ljubića nisu provedene i nije točno kao što predstavnici vodećih bošnjačkih stranaka žele reći.
“Mi idemo na izbore i to je manje zlo. Željeli smo provesti spomenute presude Ustavnog suda kako bi se zadovoljio princip legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda. Međutim, presude nisu provedene, smatrali smo da ne postoji okvir za provedbu izbora ali kako su oni raspisani, mimo naše volje, smatramo da bi i unatoč tome trebali sudjelovati u izbornom procesu jer je važno da hrvatski narod bude zastupljen. Fokusiramo se na ono što je za nas bitno, a to je izmjena Izbornog zakona želeći da BiH dovedemo u poziciju za kandidacijski status u EU”, kaže Pendeš.“
“Nećemo podržati inicijative opozicijskih stranaka u smislu predlaganja zakonskih prijedloga, ima Vijeće ministara, postoji vladajuća većina i ona treba predlagati zakonska rješenja. Bošnjačka politika kroz parlamentarnu proceduru želi da se odluka ne provede i sa DF-om, iako tako nije deklarirana kao bošnjačka stranka, zastupa te interese. Postoji vladajuća većina koja treba donositi odluke, ad hoc većine od slučaja do slučaja ne mogu upravljati državom.¨
“DF je bošnjačka politička stranka na temelju izbornih rezultata i onoga tko je za njih glasovao. Bošnjačka politika je da se kroz parlamentarnu proceduru ne provede istinska procedura o izboru izbornog povjerenstva.”
“Ne razumijem u čemu je opstrukcija kada su u pitanju novci za izbore. Prvo treba donijeti proračun i to je zakonski, nije opstrukcija ministra Bevande. Ministar Bevanda nije jedini odgovoran za donošenja proračuna. Proračun nije odluka, to je Zakon i ako želimo poštovati procedure i zalagati se za određena rijeđenja utemeljena na zakonu onda poštujmo red koraka, ne možemo usvojiti Odluku o financiranju izbora, a da prethodno nismo usvojili proračun. Odluka o financiranju izbora trebala bi se crpiti iz proračunskog okvira.”
Istaknula je da SIP banalizira priču i želi kozmetičku promjenu izbornog zakona te cijelu priču svesti na tehnički karakter provođenja izbornog procesa i digitalizaciju. Kada sam ih pitala na jednom “okruglom stolu” je li to moguće uraditi, kazali su da nije., pa ne znam zašto se onda fokusiramo na neke teme koje nemamo kapaciteta realizirati. Isto tako, Pendeš kaže da HNS i HDZ BiH i svi Hrvati žele demokratsku BiH i pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti.
“Može i izmjena Izbornog zakona biti jedan od uvjeta za financijski okvir koji je neophodan za održavanje izbora. Nisu se stekli uvjeti ni po kojem osnovu za izbore. Nije zadaća međunarodne zajednice da govori o tome, njihova uloga bi trebala biti monitoring vlastima u BiH”
HDZ se žalio na izbor članova SIP-a ali je Ustavni sud BiH presudio da su izabrani u skladu sa zakonom. Žaliti ćemo se i dalje, nije prihvatljivo je da članovi SIP-a budu ljudi koji odgovaraju središnjicama nekih stranaka. Zadaća SIP-a je raspisivanje, provedba, regulacija i nadzor izbornog procesa, nije prihvatljivo je da članovi SIP-a sudjeluju u raspravama i vode polemiku o ovom prije svega političkom pitanju. Njihova zadaća je provedba zakona, a ne raspravljanje o zakonu.
“Pokušavaju protiv Dragana Čovića stvoriti atmosfere da smo mi protiv BiH i pozicionirati Hrvate kao neprijatelje ove države. Ovo je naša domovina i zahvaljujući Hrvatima ona postoji kao samostalna i suverena država.”
Ne znam hoće li će doći do nastavka pregovora o izbornom zakonu, ali vidimo iz medija da i dalje postoje nastojanja da se takvi procesi dogode. Kazala je da podržava i ograničavanje mandata na dva ciklusa i da treba dati priliku mlađima da pokušaju uraditi nešto bolje. Teritorijalna reorganizacija u smislu smanjivanja broja županija, okrupnjavanje i stvaranje manje rascjepkanih prostora i smanjivanje kompleksnosti institucija su ciljevi koji će se dogoditi ukoliko neprevlada spremnost da se riješi problem izbornog zakonodavstva.

OGLAS

Okrupnjavanje nisu podijele
Isto tako je naglasila da nije zadovoljna s izvještajem visokog predstavnika Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosti UN-a.
“Nije se spominjalo narušavane prava Hrvata i izvještaj ne odgovara istini. Ne cijeli izvještaj, ali većim dijelom ne odgovara istini“, kaže je Pendeš.
“Ako je Milorad Dodik problem ove države onda BiH nema problema. Njegov stil i izričaj je za mene neprihvatljiv, ali mi imamo puno drugih problema koji su mnogo veći od politike koju vodi Milorad Dodik”, zaključila je.

OGLAS
Oglasi
LM