viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.09.22 @ 23:17

Ovogodišnji opći izbori specifični su i zbog jedne vrlo važne činjenice – naime, oni se održavaju u situaciji u kojoj ne postoje članci Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine koji se odnose na popunjavanje federalnoga Doma naroda kako su odlukom Ustavnoga suda BiH proglašeni neustavnim jer su omogućavali da jedan narod drugom bira predstavnike

Izborna kampanja za opće izbore u BiH počela je danas, u idućih 30 dana dopušteno je emitiranje plaćenoga političkog oglašavanja kao i neposrednoga obraćanja kandidata, piše Večernji list BiH.

Kroz navedeno razdoblje stranke, koalicije i neovisni kandidati imat će priliku na što učinkovitiji način predstaviti svoje izborne programe i obratiti se ciljnim biračkim skupinama. Na ovogodišnjim izborima natječe se ukupno 7257 kandidata, i to u okviru 127 političkih subjekata, od toga 72 političke stranke, 38 koalicija i 17 neovisnih kandidata, a izbori se provode za 518 pozicija. U Federaciji BiH izbori se provode za deset županijskih skupština pri čemu će se birati ukupno 289 zastupnika, a slijedi Zastupnički dom Parlamenta Federacije u koji se bira 98 zastupnika.

U kontekstu Republike Srpske biraju se 83 zastupnika u Narodnu skupštinu RS-a kao i predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske. Na državnoj razini za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine biraju se 42 zastupnika, dok se u Predsjedništvo BiH biraju tri člana – hrvatski, bošnjački i srpski. Predizborne aktivnosti kojima je javnost svjedočila proteklih mjeseci bile su u funkciji pripremnih procesa, počevši od analiziranja i segmentiranja biračkoga tijela, preko organizacijskih aktivnosti na terenu i postavljanja ciljeva, pa do utvrđivanja plana i kalendara poteza koji će se realizirati u idućih 30 dana. Izborna šutnja, kao što je poznato, nastupa 1. listopada u 7 sati, a njome su obuhvaćeni svi sudionici izbornoga procesa.

Predsjednik Središnjega izbornog povjerenstva BiH Suad Arnautović pozvao je ovjerene političke subjekte da se pridržavaju Izbornoga zakona u tijeku predizborne kampanje za opće izbore koji će biti održani 2. listopada. Arnautović je, u povodu današnjega početka izborne kampanje, pozvao i birače da doprinesu tome da kampanja i cijeli izborni proces prođu u demokratskom okruženju.

Ovogodišnji opći izbori specifični su i zbog jedne vrlo važne činjenice – naime, oni se održavaju u situaciji u kojoj ne postoje članci Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine koji se odnose na popunjavanje federalnoga Doma naroda kako su odlukom Ustavnoga suda BiH proglašeni neustavnim jer su omogućavali da jedan narod drugom bira predstavnike. Dosad nije bilo uspjeha u promjeni Izbornoga zakona te se čeka reakcija visokog predstavnika

OGLAS
Oglasi
LM